Honduras: Tusinder i protestmarch for naturen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I løbet af 7 dage tilbagelagde flere tusinde honduranere for nylig 200 kilometer til fods i en fredelig protestmarch mod rovdrift på landets skove og øvrige natur, skriver journalist Linda Nordahl Jakobsen i det seneste Nyhedsbrev fra Folkekirkens Nødhjælp. Hun fortsætter:

Op mod 5.000 honduranere deltog i sommerens “March for Livet”, der var organiseret af lokale miljø- og bondeorganisationer samt flere kirker og menneskeretsorganisationer. I spidsen for marchen gik den karismatiske katolske præst José Andrés Tamayo.

– Vi anmoder magthaverne om at stoppe ødelæggelsen af vores naturressourcer. Vi kan ikke længere tolerere, at staten selv er med til at fremme ulovlig tømmerhugst, at vores biodiversitet i syd ødelægges, at der overalt i landet tillades drift af åbne miner, og at vores vand forurenes, sagde José Andrés Tamayo.

Han var blandt de 10 initiativtagere til den fredelige protestmarch, der havde sit udgangspunkt i Olancho-provinsen i det østlige Honduras.

Netop i denne provins er der omfattende illegal tømmerhugst. Mindst halvdelen af provinsens 2,5 millioner hektar skov er allerede ryddet, mener lederne af marchen.

Omfanget af rovdrift på de honduranske skove illustreres af rapporten ”Governance and Poverty Implications of the illegal Timber Trade in Central America.”
Den siger, at 75-85 procent af al hårdt træ og 30-50 procent af al nåletræ, som fældes årligt i Honduras, fældes og sælges uden om myndighedernes kontrol.

Den ukontrollerede tømmerhugst, som den lokale økonomiske magtelite – ofte godsejere og kvægfarmere – står for, er med til at underminere forholdene for de fattige småbønder og skovbeboere.

Den er også med til at korrumpere de lokale sociale strukturer, samtidig med at ulovlig tømmerhugst i de mere isolerede skovområder fører anden kriminalitet med sig som f.eks. våben- og narkosmugling, siger rapporten, der er finansieret af bl.a. Canada, Storbritannien og Verdensbanken.

Rapportens forfattere regner med, at der årligt omsættes ulovligt fældet honduransk tømmer for 55-70 millioner dollars.

Kombinationen af en svag honduransk stat og de store penge, der er forbundet med udvinding af det mellemamerikanske lands naturressourcer – det være sig tømmer eller guld – gør rovdriften på naturen til en eksplosiv blanding af korruption, magt, pengeinteresser – og mord.

Mindst 25 personer – aktivister fra indianer-, bonde- eller miljøbevægelsen – er dræbt i de senere år. Myndighederne har ikke efterforsket eller opklaret ét eneste af disse drab, siger en rapport om drab og vilkårlige henrettelser i Honduras fra FNs særlige rapportør, Hina Hilari.

Senest blev den 23-årige Carlos Arturo Reyes dræbt af skud i sit hjem i Olancho den 18. juli. Han var blandt de 10 initiativtagere til “March for livet”, og han havde forinden fået trusler på livet fra flere af tømmerbaronerne, skriver ugeavisen Honduras This Week.

På baggrund af de uopklarede mordsager og de mange dødstrusler mod miljøforkæmpere har 2 af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere, CEJIL (Center for Retfærd og International Lov) og den katolske menneskerettighedsorganisation ERIC indbragt Honduras for Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission, der har sit hovedsæde i Washington.

Regeringen i Honduras har efterfølgende inbudt kommissionen til at besøge landet, så den kan danne sig et førstehåndsindtryk af situationen for menneskerettigheder og hvad den honduranske stat gør for at respektere sin egen lovgivning om miljø- og naturbeskyttelse.

Læs om Honduras på: www.noedhjaelp.dk/latinamerika. Læs om CEJIL på: www.cejil.org. Rapporten (engelsk og spansk) om ulovlig tømmerhugst er på: www.talailegal-centroamerica.org (engelsk og spansk)