Amnesty: Tvangsarbejde og jordbeslaglæggelser udbredt i Burma

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ifølge en ny rapport fra Amnesty International udsætter Burmas (Myanmar) militær tusinder af civile for tvangsarbejde, mishandling, beslaglæggelse af jord og husødelæggelser.

På baggrund af interviews med flere end hundrede burmesiske migranter i Thailand kan Amnesty International afsløre et mønster af fortsatte overgreb på menneskerettighederne i Burma. Ifølge tal fra FN lider hver sjette person i Burma af dårlig ernæring, og hvert tredje barn er kronisk underernæret. Overgrebene har bidraget til denne udvikling, anfører Amnesty Danmark i en pressemeddelelse torsdag.

Rapporten fra Amnesty viser, at hæren udbytter de etniske mindretal gennem konfiskation af land, tyveri af deres afgrøder og kreaturer, pengeafpresning og tvangsarbejde.

Disse overgreb sker i et forsøg på at nedbryde støtten fra de etniske mindretals væbnede grupper, og situationen er forværret efter, at myndighederne har indført en politik, der kræver, at hæren er selvforsynende.

– I de sidste 10 år er hundredtusinder af arbejdere fra Burma blevet tvunget til at migrere til nabolandene som et resultat af den omfattende afvisning af deres økonomiske og politiske rettigheder, siger Natalie Hill fra Amnestys program for Asien-Stillehavet, og fortsætter:

– Tvangsarbejdet, masseudsættelsen fra deres hjem og militærets konfiskation af jord og fødevarer er en grov overtrædelse af menneskerettighederne såvel som af international og burmesisk lovgivning.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65