Udvidelsen af det europæisk-asiatiske samvirke, ASEM, med bl.a. Burma blev som forventet hovedtemaet på det sjette ASEM udenrigsministermøde, der fandt sted i weekenden i Kildare, Irland.
Asien ønsker optagelse af de senest tilkomne ASEAN-medlemmer (Burma, Cambodja og Laos), og EU ønsker de nye EU-medlemmer optaget på ASEM topmødet i Hanoi til oktober.
EU-kredsen understregede behovet for politiske fremskridt i Burma forud for en ASEM-optagelse. De asiatiske lande afviste betingelser for burmesisk medlemskab samtidig med, at de ønsker fremskridt i Burma. For EU er optagelsen af de 10 nye EU-medlemmer uomgængeligt. Findes der ikke en løsning på Burma-spørgmålet, er der derfor en reel fare for ASEM-processens fremtid.
Udenrigsminister Per Stig Møller repræsenterede Danmark ved ASEM-mødet og sagde efterfølgende:
– Mødet var en god lejlighed til at afklare de europæiske og asiatiske holdninger til ASEM-udvidelsen. Sammen med mine EU-kolleger lægger jeg vægt på, at der skal ske fremskridt i den nationale forsonings- og demokratiseringsproces i Burma og frigivelse af Aung San Suu Kyi, før Burma kan optages i ASEM-samarbejdet.
– ASEM-processen må bruges som løftestang til at sikre en positiv udvikling i Burma. De asiatiske lande er engageret i at fremme processen i Burma, og der er for tiden de første tegn på, at anstrengelserne bærer frugt.
Mødet gav desuden ASEM-ministrene mulighed for at drøfte, hvordan ASEM kan bidrage til at styrke multilaterale tilgange til løsning af globale udfordringer.
Der var enighed om behovet for et styrket, effektivt og mere demokratisk FN som garant for gennemførelse af internationale beslutninger. I den sammenhæng drøftede ministrene situationen i Irak, Mellemøsten, Koreanske Halvø, terrorisme samt bekæmpelse af fattigdom og ulighed.
– Asien og Europa er 2 væsentlige internationale aktører. Vi kan bruge ASEM-dialogen til at skabe fremskridt på områder, hvor vi har fælles interesser. Det gælder WTO og sikring af resultater i Doha-runden, og det gælder spørgsmålet om et styrket FN til konfliktløsning. ASEM er en dialog mellem civilisationer, og vi skal bruge denne dialog til at sikre, at de få med de ekstreme synspunkter ikke kommer til at sætte dagsordenen, sagde udenrigsministeren på mødet.
Formandserklæringen fra ASEM udenrigsministermødet og en fælles erklæring om styrket multilateralisme ligger på det irske EU-formandskabs hjemmeside www.eu2004.ie
Spørgsmål rettes til Sus Ulbæk, kontorchef i Asien-kontoret, Udenrigsministeriet, tlf. 25 26 75 14.