Millioner af net mod malariamyg burde hænge som beskyttende skjold over sengelejerne i Afrikas hytter.
I stedet bliver mange af dem brugt som fiskenet og kjolestof, skriver journalist Jeppe Villadsen fra Nairobi i en artikel i seneste udgave af Danidas månedsavis “Udvikling”, der netop er kommet på gaden.
I Afrikas dybe ferskvandssøer bruger lokale fiskere de fintmaskede myggenet som effektive fiskenet, mens de forgifter vandet med den skrappe insektgift, de er imprægneret med.
Andre steder sælger familierne myggenettene – uddelt af velmenende NGOer – videre for at få et tilskud til husholdningen. Eller familie-overhovedet monopoliserer nettet og lader hustru(er) og børn sove uden beskyttelse. I Kenya er der endda rapporter om, at en hel lille industri er opstået af at omdanne de syntetiske, hvide net til brudekjoler.
For en ludfattig afrikaner kan et myggenet have større umiddelbar økonomisk værdi end den sundheds-mæssige gevinst.
Mange har betrag-tet myggenet im-prægneret med insektgift som lidt af et columbusæg i kampen mod mala-ria. Storstilede programmer under bl.a. Global Fund og det amerikanske President’s Malaria Initiative har de seneste år uddelt millioner af myggenet.
Men praksis har vist sig langt vanskeligere. I Tanganyikasøen i det sydlige Afrika har zambianske fiskere i stor stil brugt myggenet til at fiske med. Fiskebestanden i området er svundet ind med alarmerende hast, fordi det fintmaskede myggenet tager selv de mindste fisk med, inden de er blevet store nok til at yngle.
Samtidig slår giftstoffet deltamethrin, som myggenettene er imprægne-ret med, fiskene ihjel. Et problem, fordi ferskvandsfiskene ikke alene er fødekilde for millioner af afrikanere. De spiser også myggelarver og bidrager dermed til at begrænse malariaudbredelsen.
Ved Victoriasøen har japanske forskere på feltarbejde i landsbyerne opdaget, at lokalbefolkningen brugte myggenettene til at tørre fisk i, fordi fiskene tørrer hurtigere i de tynde myggenet end på det traditionelle papyrus-underlag – og så er de billigere.
Læs mere på www.udvikling.dk