Amnesty: Send FN-fredsstyrker til både Darfur og Tchad

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I en ny rapport advarer Amnesty International om, at den væbnede konflikt i Darfur-området i det vestlige Sudan risikerer at brede sig til hele regionen.

Derfor må FN og Den Afrikanske Union lægge pres på Sudan og nabolandet Tchad for at acceptere fredsbevarende styrker med et solidt mandat fra FN, skriver Amnesty Danmark i en pressemelding torsdag.

Situationen for de titusinder af flygtninge og internt fordrevne i Darfur i Sudan og det østlige Tchad er nu så alvorlig, at Amnesty International sender en indtrængende appel til det internationale samfund om at lægge pres på landenes regeringer for at acceptere fredsbevarende styrker med et robust mandat fra FN for at beskytte civilbefolkningen, hedder det.

Opråbet kommer samtidig med at Amnesty i forbindelse med en ny rapport offentliggør videomateriale, der afslører massedrab og ødelæggelser, der finder sted i Tchad langs grænsen til Sudan, hvor væbnede militser terroriserer befolkningen og tvinger dem på flugt.

Situationen i det østlige Tchad ligner nu på mange måder de tidlige stadier af konflikten i Darfur. Gennem de seneste måneder har Amnesty Internationals researchere i Chad modtaget et stigende antal rapporter om angreb på landsbyer, hvor civile er blevet enten dræbt, voldtaget eller fordrevet på begge sider af grænsen mellem Sudan og Tchad.

Angrebene bliver udført af Janjaweed-militsen med støtte fra forskellige etniske grupper i Tchad, fordi der i øjeblikket ikke er nogen officiel militær beskyttelse af civilbefolkningen som følge af et kupforsøg i den tidl. franske koloni i april.

Ifølge Amnesty Internationals oplysninger er 50.000-75.000 indbyggere i Tchad siden september 2005 blevet fordrevet fra deres landsbyer mod flygtningelejre længere inde i landet.

Samlet set skønner Amnesty, at der befinder sig omkring 2 millioner flygtninge i regionen som følge af den væbnede konflikt i Darfur, og at 85.000 er omkommet siden 2003.

Både FNs Sikkerhedsråd og Den Afrikanske Union drøfter i disse dage situationen i Darfur, og Amnesty International henstiller til, at begge organisationer lægger maksimalt pres på regeringerne i Sudan og Tchad for at lade en international fredsstyrke komme civilbefolkningen til undsætning, anføres det.

Hverken Sudan eller Tchad har levet op til deres forpligtelser om at beskytte befolkningen mod overgreb fra de væbnede militser, og derfor er det påkrævet, at FN får mulighed for at gribe ind med det samme, så krisen ikke eskalerer yderligere.

– Den voksende krise i det østlige Tchad viser, at tiden er ved at løbe ud for at finde en løsning på konflikten, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og fortsætter:

– Det er helt afgørende, at medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd nu viser større vilje til at lægge pres på Sudan, så regeringen accepterer en fredsbevarende operation i Darfur med et solidt mandat til at beskytte civilbefolkningen og forhindre fjendtlig indtrængen over grænsen til Tchad.

Amnesty International opfordrer bl.a. til, at

– Tchads regering må beskytte civilbefolkningen i de berørte områder og søge assistance fra en international styrke for at øge sikkerheden for flygtninge og internt fordrevne, som er truet af nye angreb.

– FN og Den Afrikanske Union må lægge pres på Sudans regering for at acceptere en fredsbevarende FN-operation og indføre foranstaltninger til at forhindre væbnede militser i at trænge ind i Tchad.

– FN indsætter en fredsbevarende styrke i Darfur med et solidt beskyttelsesmandat og overvejer effektive midler til at beskytte civilbefolkningen i nabolandet i samarbejde med myndighederne i Tchad.

– det internationale samfund tilvejebringer den nødvendige politiske, finansielle og logistiske støtte til Den Afrikanske Unions mission i Darfur for at styrke dens muligheder for at yde sikkerhed til civilbefolkningen.

– FN nedsætter en kommission, der skal undersøge angrebene på civile i Tchad og offentliggøre sine konklusioner og anbefalinger.

Yderligere oplysninger hos presseansvarlig Ole Hoff-Lund, tlf. 26 83 81 84