Amnesty samler underskrifter for fred i Darfur

Redaktionen

Amnesty International sætter nu alle kræfter ind på at standse den væbnede konflikt i Darfur, hvor den største humanitære krise i verden i øjeblikket udspiller sig. En kampagne, der begyndte tirsdag den 18. september, løber de følgende uger. Her vil Amnesty mobilisere så mange som muligt til at gøre en aktiv indsats for at skabe fred i Darfur.

Klik her og deltag i aktionen!

Over to millioner mennesker er på flugt fra de væbnede militser i Sudan, der dagligt begår drab, voldtægter, plyndringer og andre grove overgreb mod civilbefolkningen. Mindst 85.000 mennesker er blevet slået ihjel siden 2003, og krisen har spredt sig til nabolandet Chad. Derfor har Amnesty International iværksat et såkaldt Crisis Response – det højeste niveau i det beredskab, som Amnesty opererer med, når en international krise optrappes.

Amnesty International opfordrer det internationale samfund til at lægge yderligere pres på regeringen i Sudan for at give adgang til en fredsbevarende FN-styrke med et solidt mandat til at beskytte civilbefolkningen. Styrken skal erstatte den nuværende AMIS-mission fra Den Afrikanske Union, som har vist sig ude af stand til at yde tilstrækkelig beskyttelse af civilbefolkningen.

Den 31. august vedtog FN’s Sikkerhedsråd resolution 1706, som giver mandat til at sende en fredsbevarende FN-styrke på godt 20.000 mand til Darfur-provinsen. Resolutionen bakkes op af bl.a. USA, Storbritannien og Danmark, men ikke af Kina og Rusland, der er permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd. FN-styrken kan imidlertid ikke indsættes uden accept fra Sudans regering, som hidtil har nægtet at give tilladelse og endda har truet med at gå til angreb, hvis det alligevel sker.

“I tre år har vi været vidne til en humanitær katastrofe af ufattelige dimensioner, men en endnu større tragedie lurer lige om hjørnet. Millioner af mennesker er ramt af konflikten, og der venter dem en grusom skæbne, hvis FN ikke griber ind med en fredsbevarende styrke og beskytter de civile i Darfur nu. Nøglen til beskyttelsen ligger hos den sudanesiske regering, som skal presses til at acceptere den fredsbevarende FN-styrke”, siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

I aktion for Darfur!
Amnesty International forstærker nu sin globale kampagne for at lægge maksimalt pres på dels Sudans regering, og dels på Kina og Rusland for at bakke op om FN-resolutionen. I de kommende uger vil Amnesty International opfordre alle gode kræfter til at samle sig i bestræbelserne på at bringe fred og respekt for menneskerettighederne til Darfur.

I det nye nummer af medlemsbladet Amnesty, som udkommer i 80.000 eksemplarer, er der indlagt et postkort, som opfordrer medlemmerne til at underskrive og sende en appel til Sudans ambassade i Oslo. Resten af måneden vil der være en række andre aktiviteter, der sætter fokus på Darfur.

– Amnesty indleder en underskriftsindsamling på www.amnesty.dk til medlemmerne af FN’s Sikkerhedsråd. Både Kina og Rusland har store økonomiske interesser i Sudan og stemte ikke for FN-resolutionen om en fredsstyrke. Aktionen opfordrer Sikkerhedsrådet til at stå sammen om at løse krisen.
– I de største danske byer vil aktivister gå på gaden iført blå FN-hjelme for at samle opbakning og underskrifter til kampagnen.
– Amnesty arrangerer en fotoudstilling fra Darfur med de to internationalt anerkendte fotografer Erik Refner og Jan Grarup, der begge har vundet priser i World Press Photo. Udstillingen er stadig på tegnebrættet – følg med på hjemmesiden for tid og sted.
– Lørdag den 30. september er en yderst kritisk dato. Denne dag udløber Den Afrikanske Unions fredsbevarende mandat i Sudan, og Amnesty International vil markere dagen med budskabet om, at en FN-fredsstyrke skal på plads hurtigst muligt.
– Du kan holde dig opdateret om flere aktioner og underskrive appellen for en fredsstyrke til Darfur på www.amnesty.dk/darfur.

Amnesty International har formuleret fem mål i forbindelse med Crisis Response i Darfur.

1. At beskytte de civile i Darfur.
2. At forhindre at menneskerettighedskrænkelserne spreder sig til Chad.
3. At stoppe spredningen af våben.
4. At retsforfølge de ansvarlige for overgreb og menneskerettighedskrænkelser i Darfur.
5. At sikre respekten for menneskerettighederne i Darfur på længere sigt.

Yderligere oplysninger:

Presseansvarlig Ole Hoff-Lund, telefon 33 45 65 55 eller 26 83 81 84

læs mere på
www.amnesty.dk