Amnesty International ser en risiko for, at fredsforhandlingerne i Sudan ikke koncentrere sig nok om juridiske reformer, som beskytter hele befolkningen. Organisationen udsender torsdag en rapport: “Sudan: No respite for the victims, impunity for the perpetrators”, fremgår det af en pressemeddelelse.
Rapporten beskriver, hvordan tusinder i Darfur ikke har nogen juridisk beskyttelse mod drab, tortur, voldtægt og tvangsflytning. Samtidig hersker der udbredt straffrihed for de ansvarlige for overgrebene. Amnesty kræver derfor, at den sudanesiske regering tilvejebringer en retstilstand, der beskytter mod disse overgreb og pålægger staten at retsforfølge de skyldige.
– Fredsmæglerne må gå videre end blot til aftaler om økonomi og magtdeling og stille krav om retfærdighed for overgrebenes ofre. Kun via et uafhængigt og gennemskueligt retsvæsen kan landet kommet over den nuværende krise og opnå varig fred, siger vicedirektøren for Amnesty Internationals Afrika-program, Erwin Van Der Borght.
Amnesty Internationals rapport gennemgår sager om vilkårlige fængslinger, dødsfald under fængselsopholdet, tortur og uretfærdige retssager.
Amnesty kommer med en række anbefalinger til den sudanesiske regering bl.a., at den:
– Afskaffer love, som tillader sikkerhedsstyrkerne at holde folk isoleret i længere tid, og samtidig holder sikkerhedsstyrkerne ansvarsløse for deres handlinger.
– Ophæver lovgivning, der går imod internationale standarder for retfærdig rettergang.
– Sikrer at alle har lige adgang til retfærdighed, tid til at forberede deres forsvar såvel som gratis juridisk assistance, hvis det er nødvendigt.
– Sørger for umiddelbar løsladelse af alle, som udelukkende er fængslet på grund af deres fredelige overbevisning samt de vilkårligt fængslede.
– Kommer med en klar offentlig tilkendegivelse, som fastslår, at enhver form for tortur og mishandling ikke vil blive tolereret, og at de ansvarlige vil blive retsforfulgt.
– Under påskud af den væbnede konflikt og undtagelsestilstanden har den sudanesiske regering valgt at undertrykke ofrene for menneskeretsovergrebene og ladet gerningsmændene gå fri både i det sydlige Sudan og Darfur, anfører Erwin Van Der Borght og lægger til:
– Det internationale samfund må stille krav om, at menneskerettighederne respekteres og beskyttes fuldt ud af den sudanesiske lovgivning. Derudover må overholdelse af menneskerettighederne sikres gennem internationale
observatører.
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65