Sudan op på EUs udenrigsministermøde mandag og tirsdag

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller deltager mandag den 17. maj og tirsdag den 18. maj i EU-udenrigsministermødet i Bruxelles.

Hovedpunktet bliver udenrigsministrenes genoptagelse af regeringskonferencen. Målet er at afslutte forhandlingerne senest på stats- og regeringschefernes møde i Det Europæiske Råd i juni.

Derudover drøfter udenrigsministrene aktuelle udenrigspolitiske emner. Her vil situationen i Sudan, hvor der i den vestlige provins Darfur har udviklet sig en alvorlig humanitær krise med op mod 1 million fordrevne, påkalde sig ministrenes opmærksomhed.

Hvorledes der fra EU-side kan bidrages konkret til en afhjælpning af situationen – humanitært såvel som politisk – vil stå centralt. Endelig vil også den fastlåste situation i Mellemøsten blive berørt i lyset af den seneste udvikling.

Udenrigsminister Per Stig Møller udtaler om de 3V-relevante emner:

– Jeg agter under frokosten at rejse spørgsmålet om den internationale straffedomstol med henblik på, at vi i EU-kredsen sammen overvejer, hvordan vi kan støtte domstolens effektive funktion. EU må internationalt arbejde for den bredest mulige tilslutning til domstolen. Straffedomstolen er hovedhjørnesten i opbygningen af en international retsorden.

– I Sudan synes den våbenhvile, det primært på EUs foranledning er lykkedes at få parterne til at indgå den 8. april, at blive brudt af en regeringsstøttet milits. Det er vigtigt, at presset på parterne, og især Sudans regering opretholdes.

– EU deltager aktivt i mæglingsbestræbelserne, og har gjort det klart for regeringen, at den må tage øjeblikkelige skridt til at kontrollere og afvæbne militsen samt skabe beskyttelse og sikkerhed for hele befolkningen i den vestlige provins Darfur.

– Den Afrikanske Union forbereder udsendelse af observatører til overvågning af våbenhvilen. Mulighederne for at yde finansiel støtte hertil undersøges. Danmark har allerede sidst i 2003 ydet humanitært bidrag til flygtninge fra Darfur.

– Over de seneste måneder er der i alt ydet over 35 mio. kr. til det humanitære arbejde i Sudan, heraf skønnes 15-20 mio. kr. at være gået til aktiviteter i Darfur og flygtninge fra Darfur i Tchad. Yderligere midler, bl.a. til støtte til Verdensfødeprogrammets hasteappel for Darfur, er under overvejelse.

Yderligere oplysninger om mødet hos ministersekretær Samuel Magid på mobil 23 73 71 45.