Dansker til observatørmission i Sudan

Redaktionen

Udenrigsministeriet sender torsdag endnu en dansk deltager til den 2 år gamle internationale observatørmission i Nuba-bjergene i det sydlige Sudan.

Observatørmissionen har til opgave at overvåge våbenhvilen mellem Sudans regering og oprørsbevægelsen Den Sudanesiske Folkebefrielseshær (SPLM/A) i Nuba-bjergene, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Som led i fredsforhandlingerne mellem regeringen i Khartoum og oprørsbevægelsen Den Sudanesiske Folkebefrielseshær (SPLM/A) blev der den 19. januar 2002 indgået en geografisk afgrænset våbenhvileaftale gældende for de strategisk vigtige Nuba-bjerge.

Aftalen omfatter en fælles kommission og en observatørmission (JMM/JMC). Missionen blev indsat den 17. maj 2002 og har siden flere gange fået forlænget sit mandat. Ud over at overvåge parternes overholdelse af våbenhvileaftalen skal missionen søge at skabe grundlaget for varig fred i et område på størrelse med Østrig med ca. 1,1 mio. indbyggere.

Regeringen i Sudan og oprørsbevægelsen SPLM/A indgår ligeligt i missionens mandskab, således at bl.a. samtlige observations- og opklaringsopgaver i felten løses med deltagelse af begge parter. Dette arrangement har medvirket til at skabe et åbent og tillidsfuldt samarbejde mellem parterne i lokalområdet.

Missionen har hidtil været en succes og bragt fred og spirende forsoning til et område, der har været særligt ramt af den langvarige konflikt i Afrikas største land. Der har siden våbenhvilens indførelse kun været mindre brud på aftalens bestemmelser.

Missionen har samtidigt været et markant fremskridt for civilbefolkningen. En lang række veje og passager er blevet genåbnet, minerydning sat i værk og den humanitære indsats har kunnet nå områder, der ikke tidligere har været tilgængelige for de humanitære organisationer.

Af mere generel betydning har våbenhvilen i Nuba-bjergene medvirket til fredsprocessen for hele Sudan og været det første håndgribelige bevis på, at fred kan lade sig gøre i det ellers så krigshærgede land.

Observatørmissionen omfatter aktuelt 43 internationale observatører fra en stribe europæiske lande samt USA og Canada. Danmark bidrager med i alt 4 civile observatører. Samtidig yder Danmark et finansielt bidrag til missionen i 2003 på 3 mio. kr.

Den nye danske våbenhvileobservatør Otto Erik Sørensen er fra Aalborg og udsendes som led i Danmarks humanitære indsats i Sudan gennem det Internationale Humanitære Beredskab (IHB). Otto Erik Sørensen har lang international erfaring med tilsvarende opgaver bl.a. fra Balkan og Sri Lanka.

Yderligere oplysninger om IHB hos Lone Fruerskov Andersen tlf. 33 92 14 40 eller Niels Erik Nielsen tlf. 33 92 00 82 og om Sudan hos Gitte Hundahl tlf. 33 92 03 59.