Dyster rapport om Sudans olie

Redaktionen

En fremstående menneskeretsgruppe siger, at hundredtusinder af fattige bønder og andre civile er blevet fordrevet fra deres jord i det sydlige Sudan, så store olieselskaber kan bore efter olie og eksportere den via en pipeline til havnebyen Port Sudan ved Det røde Hav, rapporterer BBC Online torsdag.

Den amerikansk-baserede Human Rights Watch anklager Sudans centralregering i Khartoum og store olieselskaber for at føre en politik, som splitter Sudans folk og bedriver bevidst tvangsforflyttelse. Gruppen siger, at efterforskningen efter olie er direkte forbundet med angreb på civile begået af regeringshæren og regerings-støttede militser.

Human Rights Watch har undersøgt oliens rolle i Sudans 20 år lange borgerkrig mellem den muslimske regering i nord og oprørsbevægelsen “Det Sudans Folks Befrielsesbevægelse”, SPLM, i det overvejende kristne og animistiske Sydsudan.

Det er der kommet en 750 sider tyk rapport ud af, som sætter en tyk streg under forbindelsen mellem udnyttelsen af kæmpelandets naturressourcer og overgreb på grundlæggende menneskerettigheder.

Rapporten konkluderer, at der har udviklet sig et nogenlunde fast mønster, hvorefter sudanske regeringsstyrker rydder et område for civile for at gøre det klar til olieboring. Finder man olie, bliver olieindtægterne brugt af regeringen til at købe flere våben og ekspandere ind i et nyt område med potentielle forekomster af det “sorte guld”.

– Olieudvindingen burde have været en grund til glæde for alle sudanesere, i stedet har den ikke bragt andet end sorg og bekymringer, hedder det i Human Rights Watch-rapporten, som mener, at de involverede olieselskaber er medskyldige i overgrebene.

– Udenlandske oliekompagnier, der opererer i Sudan, har været medskyldige i fordrivelserne, dødsfaldene og ødelæggelserne, som har ledsaget deres tilstedeværelse, hedder det.

Menneskeretsgruppen mener, at olieselskabernes aktiviteter er så tæt knyttet til regeringens overgreb på civilbefolkningen, at den opfordrer selskaberne til at indstille olieefterforskningen indtil der er nået et vist bundniveau for overholdelse af menneskerettighederne.

Der føres for øjeblikket fredsforhandlinger mellem regeringen og oprørerne. SPLM anfægter regeringens ret til at udvinde olie i Sydsudan, hvor styret i Khartoum er stærkt forhadt. Men Human Rights Watch nævner også flere tilfælde af overgreb begået af rebellerne.

Sudans ambassade i London kunne torsdag ikke kommentere rapporten med henvisning til afslutningen af den muslimske Ramadan.