Afslutningen på Afrikas p.t. længste borgerkrig rykkede onsdag endnu et skridt nærmere, da Sudans muslimske præsident, Omar Hasan al-Bashir, gjorde det utænkelige indtil få uger siden: Han roste sin ærkefjende, den kristne rebelleder John Garang, og lovpriste samtidig fremdriften i fredsforhandlingerne mellem parterne i nabolandet Kenya.
De anerkendende ord blev ikke hvisket i krogene, men kunne høres af alle sudanesere i det nationale TV, hvor præsidenten i en helt ekstraordinær gestus roste Garang og hans “Folkebevægelse til Sudans Befrielse”, SPLM. – Vi hilser folkebevægelsen og dens leder, John Garang, som er ansvarlig for succes i den sidste samtalerunde (om fred), sagde præsident Bashir i sin tale ved åbningen af parlamentets nye samling i hovedstaden Khartoum.
Bashir takkede også USA, EU og Kenya for deres fremtrædende rolle som mæglere i den lange strid. Bashir er vel at mærke leder af en nation, som præsident George Bush tidligere har kaldt en af verdens slyngelstater og beskyldt for at huse terrorister. I dag lyder der andre toner – også fra Washington. FN har tillige stillet en stor genopbygningsplan i udsigt, når og hvis freden kommer.
Parterne nåede i september til enighed om sikkerhedsarrangementerne under en 6-årig overgangsperiode mod endelig normalitet. Ifølge denne aftale skal 80 procent af regeringsstyrkerne trækkes tilbage fra den sydlige – og overvejende kristne – del af landet, ligesom SPLM vil opretholde 80 pct,. af sit styrkeniveau i området i 6-års perioden.
Der er også nået enighed om oprettelse af en fælles hær, som skal operere i mulige konfliktområder, ligesom rebellerne skal trække sig ud af den østlige del af landet.
Man er tidligere – i juli 2002 – ved undertegnelsen af den såkaldte Machakos protokol, nået til enighed om indførelse af religionsfrihed og fritagelse for de muslimske sharia-love i det sydlige Sudan. Dengang blev der også opnået enighed om et overgangsstyre i 6 år efterfulgt af folkeafstemning i Sydsudan om en eventuel løsrivelse.
I denne uge fortsætter fredsforhandlingerne i Naivasha i Kenya om den fremtidige politiske magtdeling mellem grupperne, delingen af landets indtægter fra udnyttelse af de rige naturressourcer, især olieforekomsterne, og sammensætningen af en overgangsregering.
Den kendsgerning, at præsident Bashirs tale blev bragt i nationalt TV sås af iagttagere som udtryk for, at regeringen vil forberede offentligheden på at acceptere John Garang som en politisk partner – den selvsamme mand, som de statskontrollerede medier i årevis har kaldt en fredløs forbryder og dét, der er værre.
Selv sagde Garang mandag i et udenlandsk TV-interview, at “jeg ser ingen problemer i at føre sikkerhedsarrangementerne ud i livet” med henvisning til planen om at integrere regeringssoldater og rebeller i en enhedshær på lige fod.
Garang førte gennem 3 uger i september langvarige forhandlinger med Sudans vicepræsident, Al Osman Taha, og ifølge iagttagere satte det begge mænds politiske karriere i spil – fordi en fiasko ville stemple dem begge. Garang og Taha ventes at mødes igen om en uges tid.
Borgerkrigen har varet 20 år og kostet over halvanden million mennesker livet, både som følge af kamphandlinger, økonomisk kaos og tørke samt hjemstavnsfordrivelse. Sudan er Afrikas største nation og verdens ottende største land.