CARE roser Per Stigs arabiske initiativ

Redaktionen

Den danske regering har for nylig fremlagt ”Det arabiske initiativ” som skal øge bevidstheden om demokrati, menneskerettigheder og god regeringsførelse i de muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Foreløbig er 145 millioner kroner øremærket til initiativet, som umiddelbart bryder med traditionen for, at dansk u-landsbistand primært går til at bekæmpe fattigdom. Flere af landene i målgruppen for ”det arabiske initiativ” falder nemlig udenfor de gængse fattigdomskriterier.

Og indsatsen i Marokko, Tunesien, Algeriet, Egypten, Jordan, Libanon, Syrien, Iran, Saudi Arabien og Yemen skal primært sigte på at styrke den demokratiske udvikling og styrke forbindelserne mellem det pågældende land og Danmark.
 
– Alligevel er der godt fornuft i at sætte ind her, siger CARE Danmarks projektchef Lene Østergaard i organisationens seneste nyhedsbrev.

– Vi er simpelt hen nød til at skabe strategier for en dialog mellem den muslimske verden og Vesten, som går på andet gensidige fjendebilleder og frygt. Og vi ser det ikke nødvendigvis som et spørgsmål om at gå bort fra fattigdomsprincippet. Bevidstgørelse om ens rettigheder er en af de vigtigste forudsætninger for at komme ud af fattigdomscirklen, siger hun og tilføjer:
 
– Indsatsen harmonerer godt med CARES fokus på at skabe demokrati fra bunden og derfra få det til at sprede sig opad i systemet. Befolkningen skal selv ville det selv. Den udvikling kan vi være med til at fremme gennem vore projekter.
 
Baggrunden for regeringens initiativ er bl.a. ”The Arab Human Development Report 2002” fra UNDP, som påpeger behovet for at styrke den demokratiske udvikling, modarbejde undertrykkelse og sikre forståelse for de basale rettigheder.
 
Hidtil har omfanget af danske bistandsaktiviteter i den arabiske verden været meget begrænset. CARE er en af de få organisationer, som i forvejen er etableret i området med landskontorer i Egypten, Jordan og Yemen.
 
CARE Danmark har frem til 2001 gennemført et miljøprojekt, der bl.a. omfattede vandforsyning, latriner og hygieineundervisning i den sydlige del af Egypten med støtte fra Danida. Projektet er et godt eksempel på, hvordan man kan mobilisere lokalbefolkningen og styrke ligestillingen med udgangspunkt i en helt konkret problemstilling
 
– Der er moderate kræfter i de her lande, som er progressive og også ønsker at bekæmpe fanatisme og undertrykkelse. Dem kan vi støtte ved at styrke opbygningen af civilsamfundet. Det handler jo om at støtte en demokratisk udvikling, hvor folk får oplysning og bliver bevidste om deres rettigheder, forklarer Lene Østergaard.

Det er heller ikke tilfældigt, at det ofte er kvinderne, som rummer nøglen til udvikling.
 
– Kvinderne i denne del af verden er begyndt at rejse sig og kræve mere indflydelse. Man kan sige, at bolden ER givet op. Så er det op til os at gribe den og skubbe yderligere på den udvikling, der er i gang, siger Lene Østergaard.
 
I modsætning til de fleste bistandsprojekter bliver projekterne under det arabiske initiativ rekvireret direkte af de danske ambassader i landene ud fra en vurdering af behov og muligheder for danske organisationer og virksomheder.

Det betyder, at langt de fleste midler vil blive brugt direkte af udenrigsministeriet/Danida og kun en mindre del bliver kanaliseret gennem NGOer. Danidas medarbejdere er i øjeblikket på research i de pågældende lande og selve arbejder begynder hen over sommeren.