Både udenrigsminister Per Stig Møller (K) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltager mandag den 10. og tirsdag den 11. april i EU-udenrigsministermødet i Bruxelles, som har flere bistandspolitiske emner på dagsordenen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.
Ministerrådet vil fortsætte drøftelsen af det fremtidige samarbejde med det palæstinensiske selvstyre, herunder en evt. omlægning af bistanden til palæstinenserne efter indsættelsen af den nye Hamas-regering. Rådet vil videre drøfte konsekvenserne for fredsprocessen af den israelske regeringsdannelse.
Rådet vil drøfte den seneste udvikling omkring Iran med fokus på atomsagen. Den 29. marts vedtog FNs Sikkerhedsråd en erklæring, som udtrykker bekymring over de iranske atomaktiviteter og opfordrer Iran til at overholde Det Internationale Atomenergiagenturs (IAEAs) resolutioner.
I EU-kredsen er der opbakning til, at Sikkerhedsrådet nu er involveret i sagen for at støtte op om IAEA og lægge et øget pres på Iran.
Rådet ventes bl.a. at drøfte en pakke om bistandseffektivitet, som Kommissionen har fremlagt. Pakken indeholder en statusrapport over EUs opfølgning på forpligtigelserne om udviklingsfinansiering og bistandseffektivitet, 9 forslag til konkrete tiltag for at øge effektiviteten, og et forslag om fælles format for udarbejdelse af såkaldte landestrategier, som indeholder de strategiske retningslinjer for bistanden.
Formandskabet har desuden ønsket at drøfte EUs opbakning til de internationale humanitære reformer og den øgede involvering af EU-Kommissionens tjenestegrene i humanitære indsatser. Der ventes navnlig at være fokus på behovet for øget koordination af indsatsen i humanitære krisesituationer.
Derudover ventes Rådet at drøfte Kommissionens udkast til et arbejdsprogram, der skal sikre en øget udviklingspositiv sammenhæng mellem EUs forskellige politikker, for at opnå den størst mulige effekt af bistandsmidlerne. Rådet forventes at godkende udkastet til arbejdsprogrammet i form af såkaldte rådskonklusioner.
Herudover vil ministrene drøfte en række andre aktuelle udenrigs-, sikkerheds- og udviklingspolitiske emner.