Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er alvorligt bekymret over seneste udvikling vedrørende det iranske atomprogram, hvorfor Irans ambassadør er indkaldt til møde i Udenrigsministeriet, skriver ministeriet i en pressemelding tirsdag.
Ifølge Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har Iran tirsdag brudt IAEAs segl på uranberigelsesfaciliteten i Natanz med henblik på at genoptage forsknings- og udviklingsaktiviteter.
Derved tilsidesætter Iran en række resolutioner vedtaget af IAEA’s Styrelsesråd, hvor man opfordrer Iran til at suspendere landets uran-berigelsesaktiviteter. Der er ligeledes tale om et brud på den såkaldte Paris-aftale, som det seneste år har dannet rammen for forhandlingerne mellem Iran og EU-trioen (UK, Frankrig og Tyskland), hedder det.
Fra dansk side deler man til fulde det internationale samfunds bekymring over det iranske atomprogram, herunder det seneste iranske skridt. Af samme grund blev den herværende iranske ambassadør tidligere tirsdag indkaldt til møde i Udenrigsministeriet.
Her blev det fra dansk side understreget, at man betragtede den seneste iranske ageren som et alvorligt fejltrin, som man håbede Iran snarest ville omgøre. Iransk enegang i atomspørgsmålet ville videre kunne føre til stigende isolation af Iran. En sådan udvikling ønskede man ikke fra dansk side. Iran kunne selv bidrage til at udviklingen blev en anden.
I forbindelse med den aktuelle situation udtaler udenrigsminister Per Stig Møller:
– Regeringen ser med meget stor bekymring på udviklingen i sagen om det iranske atomprogram. Iran har i dag sendt et helt forkert signal til det internationale samfund, hvor tilliden til Irans atomprogram i forvejen var begrænset. Beslutningen er ligeledes et brud på Irans aftale med den såkaldte EU-trio (UK, Frankrig og Tyskland).
– Jeg håber meget, at Iran vil besinde sig og igen suspendere de mest følsomme dele af det iranske atomprogram. Sker dette ikke, bør Iran være klar over, at sagen meget vel kan ende i Sikkerhedsrådet. Danmark er i kontakt med EU-trioen herom.
– Såfremt sagen forelægges Sikkerhedsrådet, vil Danmark bl.a. arbejde for, at Irans fulde samarbejde med IAEA sikres. Robust international kontrol og overvågning er nødvendig for at sikre, at atomprogrammet – som hævdet af Iran – udelukkende er til civilt brug, slutter Per Stig.
Kilde: www.um.dk