Per Stig tilfreds med Irak-konference

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På den netop overståede internationale konference om Irak i Bruxelles, der havde EU og USA som værter, fremlagde overgangsregeringen i Bagdad sine visioner og prioriteter for det nye Irak, og det internationale samfund erklærede sig villig til at støtte arbejdet med at realisere visionerne, fremgår det af en pressemelding torsdag fra udenrigsministeriet.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er tilfreds med konferencen:

– Den irakiske regerings vision har 2 hovedelementer. For det første skabelsen af et velfungerende demokrati med en føderal struktur, hvor menneskerettighederne respekteres, og for det andet at sikre en sund økonomisk udvikling baseret på markedsprincipper – til gavn for hele den irakiske befolkning.

– Bag disse visioner er tilvejebringelse af sikkerhed og tryghed i Irak, der er en forudsætning for, at den irakiske befolknings potentiale kan realiseres.

– Konferencen viste, hvor stor – og vanskelig – en opgave det er at gennemføre den demokratiserings- og genopbygningsproces, der er i gang i Irak og som skal lede til virkeliggørelsen af de visioner, den irakiske regering nu har fremlagt.

– Det stod klart på konferencen, at den irakiske regering med premierminister Jafari og udenrigsminister Zebari i spidsen selv ønsker at spille hovedrollen i landets udvikling og overgang til demokrati, anfører udenrigsministeren.

Det er i den sammenhæng en særlig udfordring for den irakiske regering at sikre en inklusiv politisk proces. Ikke mindst i forhold til udformningen af en ny forfatning.

På konferencen bekræftede Kofi Annans personlige repræsentant i Irak, Ashraf Qazi, overfor udenrigsminister Per Stig Møller, at der nu er en aftale der sikrer at også de grupper, der ikke blev stærkt repræsenteret ved parlamentsvalget, inddrages i forfatningsprocessen. Det gælder navnlig den sunni-muslimske befolkning.

Konferencen foregik den 21.-22. juni på udenrigsministerniveau med deltagelse af flere end 80 delegationer, heriblandt G8-landene, Rusland, Kina, Japan, Egypten, Iraks nabolande, EU og dets 25 medlemslande, FN, NATO, Verdensbanken, IMF og en række andre internationale organisationer.

Den irakiske delegation var meget bredt sammensat med flere ministre, medlemmer af nationalforsamlingen og andre irakiske ledere, herunder flere der ikke opnåede valg til parlamentet i januar.

Konferencens afsluttende erklæring kan downloades fra www.um.dk

Der planlægges et nyt donormøde i Jordans hovedstad, Amman, i juli i år. De foregående fandt sted i Madrid i 2003 og Tokyo i 2004.