Per Stig og Haarder om vold mod kvinder i væbnede konflikter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I anledning af Amnesty Internationals væsentlige rapport ”Lives blown apart” af 8. december 2004 om vold mod kvinder i væbnet konflikter udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K) og integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V):

– I væbnede konflikter inddrages kvinder i stigende grad bevidst som en del af slagmarken gennem systematiske voldtægter og anden seksuel ydmygelse, herunder bevidst spredning af hiv/aids, bortførelser og tvungne graviditeter uden efterfølgende retsforfølgelse.

– Vold mod kvinder er de seneste årtier blevet et tragisk og uacceptabelt fælles kendetegn ved de fleste konflikter uanset politiske, økonomiske, geografiske, etniske eller religiøse forskelle. Vi har set det på Balkan, i Østtimor, og i mange af de afrikanske konflikter. Volden udgør et af vor tids mest massive krænkelser af menneskerettighederne både i omfang og grusomhed.

– Det kræver indsatser på mange niveauer blandt mange aktører at beskytte kvinder mod den afstumpede vold. Kvinder skal ikke være ofre for disse konflikter, men tværtimod respekteres som hovedaktører i genetableringen af samfund efter en konflikt for at skabe langsigtet fred og sikkerhed for alle. Den danske regering vil være med i front.

Det internationale samfund har en forpligtigelse til at gøre sit yderste for at standse volden. Regeringen vil bidrage til indsatsen på flere niveauer:

I Danmarks udviklingsbistand har vi mange instrumenter både inden for det humanitære område og det egentlige udviklingssamarbejde med regioner, lande og NGOer samt i sammentænkningen af civile og militære indsatser, hvor beskyttelse af kvinders menneskerettigheder allerede tænkes ind og også fremtidigt vil blive det.

Udenrigsministeriet og Det Internationale Ligestillingsudvalg holdt den 9. september en konference om ”Kvinder, fred og sikkerhed” for danske aktører i krise- og konfliktsituationer. Materialet findes på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

I FNs Sikkerhedsråds behandling af konkrete konflikter vil vi sætte beskyttelsen af kvinders menneskerettigheder og rapportering og dokumentation af krænkelser med henblik på efterfølgende retsforfølgelse højere på dagsordenen.

Udgangspunktet vil være Sikkerhedsrådets egen resolution 1325 fra 2000 om Kvinder, fred og sikkerhed.

I det videre arbejde med at udvikle EUs kapacitet inden for krisestyring vil vi arbejde for at sætte kvinderne på dagsordenen, hedder det i udtalelsen fra de 2 ministre.