Fødselsdagshilsen fra Per Stig til Aung San Suu Kyi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Lørdag er det lederen af den demokratiske opposition i Burma, Aung San Suu Kyis fødselsdag. Beklageligvis vil hun igen skulle fejre den som tilbageholdt af Burmas militærstyre. Siden den 30. maj sidste år, da støtter til militærstyret angreb Aung San Suu Kyi og hendes følge, har hun været tilbageholdt i husarrest.

I den anledning udtaler udenrigsminister Per Stig Møller:

– Aung San Suu Kyi er et symbol på demokrati og frihed i hele verden. Den fortsatte tilbageholdelse af hende og medlemmer af hendes parti (NLD, National League for Democracy) og andre, som fredeligt har udtrykt deres politiske synspunkter er helt uacceptabelt og uden grund.

Fra dansk side følger vi løbende udviklingen i Burma. En udvikling, der i stigende omfang er kilde til alvorlig bekymring, eftersom menneskerettigheder og fundamentale demokratiske principper ikke overholdes.

Det er med stor beklagelse, at jeg må konstatere, at styret indtil videre ikke har benyttet det såkaldte nationale konvent til at indlede en reel national forsoningsproces og fredelig overgang til demokrati. Et nationalt konvent, der ikke har deltagelse af medlemmer fra den demokratiske opposition, er ikke repræsentativt og mangler legitimitet.

Jeg opfordrer militærstyret til øjeblikkelig og betingelsesløs frigivelse af Aung San Suu Kyi og alle øvrige politiske fanger i Burma. For Burmas og dets befolknings skyld opfordrer jeg Burmas militærstyre til at indlede et samarbejde med oppositionen for at genskabe demokrati i Burma.

Aung San Suu Kyi har nu tilbragt 9 af de seneste 15 år i fængsel. Jeg håber, at hendes fremtidige fødselsdage kan blive fejret i frihed i et frit og demokratisk Burma, slutter udenrigsministeren.

Baggrund

Det burmesiske militærstyre fremlagde i august 2003 en 7-punkts køreplan for demokrati. Planen indeholder reetablering af det nationale konvent (suspenderet siden 1996) til at udarbejde en ny forfatning, der skal danne basis for et nyt parlamentsvalg. Det er hensigten, at forfatningen skal godkendes ved en folkeafstemning.

Den 17. maj 2004 genoptog det nationale konvent sit arbejde. Konventet gik i gang uden deltagelse af det største oppositionsparti (NLD) og væsentlige etniske partier. NLD har besluttet ikke at deltage, eftersom militærstyret bl.a. ikke har været villig til at løslade Aung San Sui Kyi og vicepræsidenten for NLD, Tin Oo, fra deres husarrest.

Styret har desuden ikke tilladt åbningen af partikontorer uden for Rangoon. Det demokratiske grundlag for konventet anfægtes af både NLD og etniske grupper, eftersom det bl.a. reserverer en væsentlig rolle for militæret og ikke giver mulighed for fri meningsudveksling eller bevægelsesfrihed for deltagerne.

Kilde: www.um.dk