Per Stig til Thailand og Nepal

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) besøger fra mandag (24.11.) til 29. november Thailand og Nepal, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding mandag.

Udenrigsministeren deltager i Thailand i markeringen af 150 året for etablering af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Thailand. 150 året fejres også med et erhvervsfremstød under ledelse af kronprinsparret.

Med deltagelse af 33 danske virksomheder er der tale om det største danske erhvervsfremstød i Thailand nogensinde. En række sektorer er repræsenteret, først og fremmest energi og miljø, men også fødevarer og fødevareteknologi, luftfarten og virksomheder relateret til den danske livsstil, herunder ikke mindst design.

Under besøget møder udenrigsministeren Thailands viceministerpræsident Olarn. Emnerne for samtalen er bl.a. den politiske situation i Thailand, den globale finansielle krise, situationen i Burma samt klimaspørgsmål.

Per Stig Møller vil overfor viceministerpræsidenten understrege, at Danmark og EU ser med bekymring på den politiske situation i Thailand og opfordre den thailandske regering til – med alle demokratiske midler – snarest at finde en fredelig løsning på urolighederne.

Udenrigsministeren mødes også med generalsekretæren for Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN) Dr. Surin for bl.a. at drøfte forholdet mellem EU og ASEAN samt situationen i Burma.

Udenrigsministeren gæster fra den 26. til den 29. november Nepal, hvor han bl.a. vil have samtaler med præsident Ram Baran Yadav, ministerpræsident Pushpa Kamal Dahal, udenrigsminister Upendra Yadav samt oppositionsleder og tidligere premierminister G.P. Koirela.

Formålet er at støtte den nepalesiske fredsproces, hvor Danmark har spillet en væsentlig diplomatisk og udviklingspolitisk rolle. Per Stig Møller vil arbejde for at sætte mere fart på fredsprocessen, der på det seneste har stået i stampe.

Udenrigsministeren vil desuden besøge en flygtningelejr for bhutanesiske flygtninge i det østlige Nepal.

Nepal er et af Danidas programsamarbejdslande indenfor udviklingsbistanden og modtager over 200 mio. kr. årligt med fokus på uddannelse, bæredygtig energi, menneskerettigheder og regeringsførelse samt støtte til fredsprocessen.

Thailand modtager ikke længere dansk u-landsstøtte, da landet er for “rigt”, men i dansk bistands barndom var vi aktive derude, bl.a. med Thai-gården, der var et demonstrationsbrug for kvægavl og mejeridrift.