Amnesty: Nepals borgerkrig stadig mere blodig

Redaktionen

Antallet af drab i borgerkrigen i Nepal er stigende, og ifølge en ny rapport fra Amnesty International bruger de ansvarlige en stadig mere udspekuleret taktik for at skjule deres forbrydelser, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag fra Amnesty Danmark.

– Både sikkerhedsstyrkerne og maoisterne dræber bevidst civile og ubevæbnede fjender, siger Ingrid Massage, leder af Asien afdelingen i Amnesty International. – Det mest chokerende er, at disse drab ikke bliver straffet på trods af, at regeringen og maoist-lederne har lovet at respektere menneskerettighederne et utal af gange, føjer hun til.

Amnesty rapporten “Nepal: Killing with impunity” fortæller detaljeret om en lang række drab på begge sider i konflikten siden sammenbruddet af våbenhvilen i august 2003. Den dokumenterer sikkerhedsstyrkernes stadig mere udspekulerede måder at skjule disse overgreb, bl.a. ved at begrave ligene og tvinge lokalbefolkningen til at underskrive falske erklæringer om dødsårsagerne.

Der er flere eksempler på regeringssidens modvilje mod at bringe de ansvarlige for retten og straffe dem. Regeringsstyrkernes drab på 19 ubevæbnede maoister i landsbyen Doramba i august 2003 var et eksempel, et andet var nedskydningen af 3 teenagepiger uden for landsbyen Basikhora.

Maoisterne har ligeledes været ansvarlige for drab på civile og tilfangetagne medlemmer af sikkerhedsstyrkerne. Journalisten og menneskeretsaktivisten Dekendra Raj Thapa blev således bortført og dræbt i midten af 2004. Heller ikke her har det fået nogen konsekvenser for drabsmændene.

Amnesty International opfordrer til at:
– Nepals regering og maoisterne holder deres løfter om respekt for menneskerettighederne bl.a. ved at disciplinere og retsforfølge enhver, som begår overgreb
– Nepals regering og maoisterne samarbejder med den nationale menneskerettighedskommission, underskriver dens aftale vedrørende menneskerettighederne og accepterer omfattende overvågning
– FNs Menneskerettighedskommission, som mødes i marts, udpeger en specialrapportør på Nepal

web.amnesty.org/library/index/engasa310012005

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65