I Nepal var den forløbne uge præget af nye blodsudgydelser, uro og demonstrationer.
Fredag var der rapporter om 3 dræbte og mange sårede i 2 forskellige angreb, som politiet mente var maoistiske oprøreres værk. Således blev en dræbt og 3 alvorligt kvæstet, da 4 eksplosioner rystede industribyen Hetauda, ca. 160 km syd for Kathmandu, og ramte regeringsbygninger og private virksomheder.
Onsdag anholdt politiet 30 journalister i hovedstaden Kathmandu for at forhindre ca. 200 mediefolk i at demonstrere i protest mod drabet på en kollega og anholdelse af en redaktør. Journalisterne blev løsladt kort efter.
Gyanendra Khadka, der arbejdede for det statsdrevne nyhedsbureau, Rastriya Samachar Samiti, blev stukket til døde af maoistiske rebeller sidste søndag. Og i tirsdags arresterede myndighederne en venstreorienteret avisredaktør, Shubh Shanker Kandel, i Kathmandu.
Onsdag var der også en stor demonstration gennem Kathmandu, hvor anslået ca. 10.000 mennesker, blandt dem tidl. premierminister Girija Prasad Koirala, deltog. Demonstrationstoget blev mødt af store politistyrker, som tilbageholdt flere hundrede personer. Demonstranterne protesterede mod kong Gyanendras opløsning af parlamentet og optoget var arrangeret af 5 oppositionspartier.
Fredsforhandlingerne mellem regeringen og maoisterne brød sammen i august og offentlige møder blev forbudt i forrige uge af sikkerhedshensyn.
De fleste politiske partier har vendt sig imod kongens opløsning af parlamentet i oktober sidste år og hans styring af landet via dekreter. De siger, at kongen har handlet udemokratisk og i strid med forfatningen. De forlanger enten genindsættelse af parlamentet eller dannelse af en enhedsregering med deltagelse af alle tilladte politiske partier.
I mellemtiden henter maoisterne ny styrke i kongens anti-demokratiske optræden, hyppige fravær til lægecheck i Storbritannien og politikernes magtesløshed. Borgerkrigen i bjerglandet i Himalaya har stået på i over 7 år og kostet mellem 7.000 og 8.000 livet.
Nepal er programsamarbejdslland for dansk bistand, og ambassadør Gert Meinicke i Kathmandu, siger fredag til Kristeligt Dagblad, at “man kan frygte, at slagmarken flytter fra landområderne til byerne. Og det kan selvfølgelig få afgørende betydning for bistanden. Det kan gøre det umuligt for os at udføre vort arbejde”.
Den danske bistand ligger i omegnen af 200 mio. kr. om året og tegnes bl.a. af et meget succesfyldt skovbeskyttelsesprogram.
Læs også “Nepal: Stivnede fronter”, 21.08.03, i rubrikken Nyt fra 3V, der står i menuen ude til venstre.