Samarbejdsaftale om energiteknologi mellem Danmark og Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmarks eksport af energiteknologi på 50 milliarder kr. om året kan blive fordoblet i løbet af få år, efter Danmark og Indien onsdag indgik en samarbejdsaftale på energiområdet, skriver Berlingske Tidende torsdag.

Den indiske minister for vedvarende energi, Shri Vilas Baburao Muttemwar, var i Danmark for at underskrive en ny samarbejdsaftale. Den åbner dørene for øget eksport af dansk knowhow og udstyr inden for energibranchen til Indien.

Samarbejdsaftalen indeholder 9 punkter, som definerer aktiviteter, der nu sættes i værk. Et af de helt store fokusområder er energieffektivitet, som Indien går meget op i.

Derudover skal Danmark hjælpe med at udskifte forældede vindmøller med nye og mere effektive af slagsen. Energistyrelsens internationale direktør vurderer, at det kan betyde lukrative aftaler for den danske vindmølleproducent, Vestas. Ligesom energivenlige boliger kan føre til indbringende aftaler for danske virksomheder som Velux og Rcokwool.

Den indiske minister for vedvarende energi er begejstret for aftalen:

– Vi har meget lange kyststækninger, hvor det er oplagt at udnytte vindpotentialet. I den forbindelse er det nødvendigt for os at trække på den viden, der eksisterer om havvindmøller. Det skal bl.a. ske ved at lave demonstrationsprojekter, og her er de danske erfaringer meget nyttige, siger den indiske minister.