Lønsmann tilbage til Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En af de personer, der satte sit stærke præg på dansk bistand og Danida i 1980erne og 90erne, Ole Lønsmann Poulsen, rykker om få dage tilbage til en post i Den 3. Verden, og nok ønskeposten over dem alle, ambassadørposten i Indiens hovedstad, New Delhi.

Det sker 1. september som led i den store årlige rokade i Udenrigsministeriet/Danida, hvor Lønsmann bytter ambassadørposten i Stockholm ud med sin kones hjemland. Samtidig vender parret tilbage til det land, der har givet den nu 61-årige veterandiplomat og indisk-fødte Zareen så mange udfordringer og oplevelser. Lønsmann var bl.a. udstationeret for Udenrigsministeriet i Indien 1977-80.

Lønsmann var mandag i audiens hos den vikarierende regent, kronprins Frederik, for både at takke for udnævnelsen i New Delhi og udnævnelsen til Kommandør af første grad af Dannebrogsordenen.

Ole Lønsmann Poulsen var manden, der udformede Danidas store handlingsplan i 1988, hvor overskrifterne lød på bistand til betydeligt færre u-lande, gaver i stedet for lån, ændrede regler for binding af bistanden til indkøb i Danmark og decentralisering af administrationen.

Planen blev vedtaget af politikerne med legendariske Chr. Kelm-Hansen i spidsen året efter og blev på mange måder skelsættende for dansk bistand. Men det var kun en lille del af Lønsmanns værk.

Han var også centralt placeret i arbejdet med udenrigsministeriets nye enhedsstruktur. Den trådte i kraft 1. maj 1991 og betød, at alle facetter af vore forbindelser til eksempelvis landene i Den 3. Verden – både politik, bistand og handel – blev lagt sammen i en ny større enhed – Sydgruppen, som afløste Danida, der alene havde taget sig af bistanden.

Udenrigsministeriets diplomatrokade indebærer også,
– at Michael Sternberg (60) rykker fra New Delhi til Bangkok som ambassadør 1. september,
– at Danida-veteranen Bjarne H. Sørensen (58) drager til Dar es Salaam (1.3.2007) fra Kairo,
– at Torben Brylle (57) kommer til Kairo i stedet fra Pretoria i Sydafrika (1.3.07), hvor
– Dan Frederiksen (51) tager over efter at have forladt chefposten i kontoret for FN og Globalt Udviklingssamartbejde (FNG), som
– besættes af 46-årige Susanne Rumohr Hækkerup (gift med tidl. forsvarsminister Hans Hækkerup), der kaldes hjem fra en stilling som ambassaderåd i Beijing.

Pr. 1. september i år rykker tidl. chef for Aukens DANCED, Einar H. Jensen (46) til ambassadørposten i Dhaka i Bangladesh fra sin post som leder af Danidas såkaldte Kvalitetssikringsenhed (KVA).

Til manges overraskelse rykkes den erfarne bistandsmand, Niels Sverin Munk (64), fra ambassadørposten i Dhaka i et af vore største samarbejdslande til relativt ubemærkede Tirana i Albanien.

Også 1. september rykker Søren Haslund Jensen (61) fra ambassadørposten i Mexico City til ditto i Teheran i Iran.