Den danske erhvervstrend med at flytte aktiviteter til Indien fortsætter.
Novo Nordisk har som første danske virksomhed flyttet sit asiatiske hovedkvarter fra Singapore, hvor det har ligget i over 15 år, til IT-byen Bangalore i Karnataka i Sydindien, skriver dagbladet Børsen torsdag.
Indien er selskabets hurtigst voksende marked i Asien efter Kina, og Indien er det land i verden med flest diabetikere (sukkersygepatienter).
Novozymes er samtidig i færd med at etablere sit femte udenlandske forsknings- og udviklingscenter, og det skal også ligge i Bangalore. Centret skal bl.a. udvikle enzymer til lokale produkter og trække på de mange højtuddannede (og billige) indiske bioingeniører.
I maj offentligjorde den danske betalingsformidlingsvirksomhed, PBS, at den har indgået en stor strategisk udliciteringsaftale med den indiske IT-virksomhed, L og T Infotech.
Danske kendere af indisk erhvervsliv vil vide, at de 2 bogstaver dækker over ingeniørfirmaet Larsen og Toubro, der blev stiftet af 2 unge danske ingeniører i 1938 og i dag er en gigant-koncern.
For PBS er udliciteringsaftalen, som allerede i 2007 skal lægge halvdelen af alle udviklingstimer i Indien, taget for at være beredt til liberaliseringen (frigivelsen) af det europæiske marked for betalingsformidling – og de amerikanske storbanker, der ventes at gå agressivt ind på den nye marked.
Indien trækker også i det danske selskab, Satair, der sælger reservedele til flyindustrien. Satair har tidligere satset stærkt på Kina, men nu vil virksomheden indenfor 3 år åbne kontor i Indien. Det er især den voksende indiske middelklasses stigende rejsebehov, der trækker.
Også Carlsberg overvejer at gå ind i Indien, men det er foreløbig kun på overvejelsesplan.