Det danske samfund tjener mellem 3 og 5 øre, hver gang arbejde for 1 krone flyttes til Indien. Det viser et regnestykke fra Dansk Industri, skriver Politiken tirsdag.
Selv om tabet af ufaglært arbejde rammer mange danskere, er udviklingen således ingen katastrofe for hele Danmark. Der er nemlig skabt omkring 264.000 job for danskere med en eller form for uddannelse. Resultatet er derfor en klar nettogevinst på jobkontoen, anfører Dansk Industri.
Forklaringen er især, at det danske arbejdsmarked har vist sig i stand til at omstille sig løbende. Det er ifølge admin. direktør Hans Skov Christensen, Dansk Industri (DI), et af Danmarks største aktiver i den globalisering af erhvervslivet, som synes at accelerere lige nu.
Baseret på det danske arbejdsmarkeds historisk gode evne til at få genansat arbejdere og funktionærer, demonstrerer DIs økonomer, hvordan det kan lade sig gøre, at samfundet tjener på at lægge produktion og serviceydelser ud til f.eks. Indien.
Bundlinjen i regnestykket er, at det danske samfund får mellem 1,03 og 1,05 kroner ud af hver krone, der lægges arbejdsopgaver ud til Indien for. Gevinsten opstår både som følge af, at 78 procent af danskere, der mister jobbet til indere, har fået job igen inden for et år, og fordi virksomhederne samtidig sparer omkostninger i produktionen, hvilket giver lavere priser og et løft i danskernes købekraft – en overset side af regnestykket, mener Hans Skov Christensen.
– En masse varer bliver billigere som følge af globaliseringen, tag bare al elektronikken. Den enkelte forbruger er den helt store vinder i det her, siger han til Politiken.