Danske programmer neddrosles i Egypten – vi er helt ude i 2008

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På et møde i Kairo den 11. oktober var bistandssamarbejdet mellem Danmark og Egypten på dagsordenen, og det står fast, at samarbejdet – den danske bistand – ophører fra 2008 efter at have været under neddrosling siden 2003.

Det danske programsamarbejde med Egypten er koncentreret om miljø, energi- og vandsektorerne og forhandlingerne med det egyptiske Ministerium for Internationalt Samarbejde fandt sted i en god og konstruktiv atmosfære, hedder det i omtalen på udenrigsministeriets hjemmeside.

Der var gensidig tilfredshed med processen for den gradvise udfasning af den danske bistand. De opnåede resultater af de dansk-støttede bistandsprogrammer forventes sikret gennem stigende egyptisk finansiering af aktiviteterne.

Udover programsamarbejdet består det danske bistandsengagement i Egypten af blandede kreditter, et privatsektorprogram samt støtte til aktiviteter under Det Arabiske Initiativ, herunder det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut, der blev etableret i 2004.

Disse indsatser forventes fortsat efter udfasningen af programsamarbejdet, og der blev fra dansk side lagt vægt på, at man herigennem stadig vil bidrage aktivt til at understøtte reformprocesser i Egypten.

Den danske delegation blev ledet af Danidas chef, udenrigsråd Carsten Staur.