10,2 Danida-millioner til MSFs humanitære arbejde

Redaktionen

Danida bevilgede ultimo april 10,2 millioner kr. til Læger uden Grænsers (MSF) humanitære indsats i den Demokratiske Republik Congo, Darfur-regionen i det vestlige Sudan og i Liberia.

Danida-bevillingen består af 4,2 millioner til behandling af bl.a. voldtægtsramte kvinder i DR Congo, 4 millioner til den humanitære indsats i den konfliktramte Darfur-region i Sudan og 2 millioner til at sikre gratis behandling til den fattigste del af befolkningen i Liberia.

Støtte til voldtægtsramte kvinder
Bevillingen på 4,2 mio. kr. til DR Congo skal bruges til at støtte MSFs arbejde på klinikker for ofre for seksuel vold og seksuelt overførte sygdomme og til MSFs sundhedsmæssige katastrofeberedskab i Kisangani-provinsen.

Systematiske voldtægter er en del af mange væbnede konflikter, også i DR Congo, hvor der siden borgerkrigens start i 1998 foreløbig er dokumenteret 41.000 voldtægter.

Voldtægterne forvolder store fysiske skader på kvinderne, der får infektioner, livsvarige skader på underlivet og seksuelt overførte sygdomme, som for eksempel hiv.

De voldtagne kvinder i Kisangani kan få akut behandling på MSF’s sundhedsklinikker, blandt andet den såkaldte PEP-behandling mod hiv-infektion, der forhindrer udvikling af hiv-smitten hvis den startes indenfor 72 timer og fortsætter i 28 dage efter voldtægten.

Det er bl.a. denne PEP-behandling Danida-bevillingen vil blive brugt til i DR Congo.

Humanitær indsats i Darfur
Danida har desuden bevilget et beløb på 4 mio. kr. til MSFs humanitære indsats i den konfliktramte Darfur-region i det vestlige Sudan.

MSF har siden oktober 2003 arbejdet aktivt i Darfur for at afbøde den humanitære katastrofe i regionen, der foreløbig har resulteret i mere end 2 millioner internt fordrevne og kostet 180.000 livet.

Danida-bevillingen vil bl.a. blive brugt til at støtte MSFs ernæringsprogrammer og hjælp til områdets mange volds- og voldtægtsramte kvinder og børn.

Gratis hjælp til de fattigste
MSF var den eneste humanitære organisation, der opererede i Liberias hovedstad Monrovia, da borgerkrigen i begyndelsen af 2003 var på sit højeste.

Efter krigens afslutning har MSF arbejdet aktivt sammen med de liberianske myndigheder for at genopbygge landets sundhedssystem, som krigen lagde i ruiner.

MSF har bl.a. drevet og genopbygget et af Monrovias største sygehuse, Redemption Hospital, og flere andre hospitaler i hovedstaden og andre steder i landet.

Bevillingen på 2 mio. kr. fra Danida skal være med til at sikre gratis behandling til den fattigste del af landets befolkning indtil det nye, demokratisk valgte styre er i stand til selv at klare opgaven.

Kilde: www.msf.dk