Kommunikationsekspert til Danida: Dårlige sager skal frem i lyset

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

“Der er kun én måde at styre de dårlige sager på og det er ved at melde dem ud”.

Sådan siger partner i kommunikationsbureauet Propaganda McCann, Sune Bang, i september-udgaven af Danidas månedsavis “Udvikling”, der netop er kommet på gaden.

Udtalelsen falder i en artikel med overskriften “Dårlige sager frem i lyset”. Artiklen handler om den seneste tids omtale af 244 sager om svindel, bedrageri og andre regnskabsmæssige uregelmæssigehder i dansk bistand indenfor de seneste 4 år, som “Nyhedsavisen” og TV 2 har draget frem efter at have begæret aktindsigt hos Danida.

Sune Bang fortsætter: – På den måde (ved at melde ud, red.) reduceres risikoen for beskyldninger om at ville holde noget skjult. Beskyldninger, der kan gå hårdt ud over troværdigheden og svække folks tillid.

I samme artikel medgiver kontorchef i Danida, Nicolai Ruge, at der “formentlig er brug for en mere nuanceret kommunikation, f.eks. via offentliggørelse af indberettede sager på udenrigsministeriets hjemmeside og i Danidas årsrapport – vel at mærke uden at gå på kompromis med personfølsomme oplysninger”, som han udtrykker det.

Nicolai Ruge, der er chef for Danidas kontor for Kvalitetssikring af Bistanden (KVA), uddyber over “Udvikling”:

– Det er ikke udenrigsministeriets politik kun at fortælle de gode historier, men efter sådan en sag her, er det klart, at vi bør være endnu mere opmærksomme på, om vi er tilstrækkeligt nuancerede i vores informations- og kommunikationsarbejde og også får oplyst om vanskelighederne med at lave effektiv bistand.

Dermed kommer kontorchefen så tæt på, som han formentlig kan komme, i at afsværge “Melson-doktrinen”, der henter navn efter en anden fremtrædende Danida-medarbejder, Mette Melson, som overfor “Nyhedsavisen” gav udryk for, at Danida kun fortæller de positive historier om dansk udviklingsbistand.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, siger til “Udvikling”, at “selv de mindste sager skader og skubber til en i forvejen udbredt opfattelse i befolkningen af, at det meste af u-landsbistanden ender op i korruption”.

Ladekarl kalder den hidtidige kommunikation om sådanne sager for “blåøjet”.

Læs mere på www.udvikling.dk

Læs også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15900&mode=Nyhed