Danida sikrer katastrofepenge til nødhjælps-NGOer på forhånd, så de kan rykke ud omgående

Redaktionen

Ved pludseligt opståede katastrofer er det ofte afgørende, at hjælpen når hurtigt frem til katastrofeområdet.

Der har imidlertid tit manglet midler fra Danida, som nødhjælpsaktørerne så at sige kunne råde over på forhånd til hurtig udrykning.

Det rådes der bod på nu: Danida har afsat 29,5 mio. kr. for 2009 til danske humanitære organisationers akutte nødhjælpspuljer, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Midlerne kan anvendes til indkøb og transport af nødhjælpsforsyninger og udstyr, som bidrag til appeller eller til udsendelse af udrykningsenheder og specialister.

Støtten fordeles med 14 mio. kr. til Dansk Røde Kors, 5 mio. til Folkekirkens Nødhjælp, 5 mio. til Red Barnet, 3,5 mio. til Mellemfolkeligt Samvirke og 2 mio. kr. til Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V): – Når uventede katastrofer indtræffer er en række danske private organisationer hver på deres måde i stand til at få hjælpen hurtigt og effektivt ud – og den kompetence skal vi udnytte bedst muligt.

– Det er alle organisationer, vi har stor tillid til og mange års erfaring med. Jeg er derfor parat til at lægge midlerne ud til dem på forhånd og på den måde gøre dem i stand til at agere meget hurtigt, når katastrofen rammer.

– Typisk vil vi så efterfølgende, når der er opnået et bedre overblik over de samlede behov for nødhjælp, kunne følge denne første hjælp op med større og længerevarende bidrag.

Generalsekretær Anders Ladekarl i Dansk Røde Kors:

– Danidas nødhjælpspulje gør sammen med vores egen Katastrofefond det muligt at reagere øjeblikkeligt katastrofen sker. Vi kan sætte hjælpearbejdet i gang uden forsinkelser og dermed redde flere liv i de afgørende timer.

– Med nødhjælpspuljen bliver Danmark bl.a. gennem Dansk Røde Kors ofte den første donor til at hjælpe ofre for nye katastrofer.