CARE Danmark er glad for stigende uafhængighed (af Danida) – og vil nu klart sige sin mening

Redaktionen

Af Niels Tofte,
generalsekretær i CARE Danmark

Vi kan selv. Sådan må vi formulere det, efter at de nye regler om egenfinansiering for NGOer blev en realitet efter årsskiftet.

I år kræver staten en egenfinansiering fra NGOernes side på 5 procent af de Danida-finansierede aktiviteter. I 2007 stiger kravet til 10 procent. Det betyder, at NGOer, der tidligere har været helt finansieret af Danida, får en ny udfordring.

CARE Danmark har allerede de sidste par år vist, at det er muligt at øge den folkelige opbakning til u-landsprojekter. På 3 år er vi gået fra 5.000 til 19.000 bidragydere.

Vi forventer, at vi selv indsamler 13 mio. kr. i år, og det er et godt fundament at bygge videre på. Det betyder også, at vi ikke længere er 100 procent afhængige af statsstøtten.

Det giver os samtidig 2 nye udfordringer:
1) Vi skal mene noget.
2) Vi skal formidle vores meninger meget bredt.

Som NGO – non governmental organisation – skal vi være med til at påvirke de politiske beslutninger sammen med resten af civilsamfundet.

Derfor er det heller ikke sundt at være fuldstændig afhængig af statsstøtte. Det er vi ikke mere, og nu skal vi vise, hvad vi kan.

Den første udfordring burde selvfølgelig ikke være så svær. At mene noget, altså. Men det skal ses i lyset af CARE Danmarks historie i dansk udviklingspolitik.

Op gennem 1990erne fungerede CARE Danmark med fuld støtte fra Danida, og var dermed meget afhængig af fortsat støtte for at kunne overleve. Det er først inden for de sidste år, CARE Danmark har haft overskud til at løsrive sig fra det afhængighedsforhold.

I år er vi klar til at fokusere på udfordringen. Vi vil ikke bare mene det samme som alle de andre organisationer. Vi vil forme vore egne holdninger.

Den anden udfordring – at kommunikere vore meninger bredt – er vi allerede i fuld gang med. Vi vil fortsat arbejde på at få flere medlemmer og bidragydere til at støtte vores arbejde.

Vi kommer ikke sovende til det brede kendskab. Derfor vil vi stadig sende folk på gaden og hverve medlemmer. Vi vil engagere os i initiativer som f.eks. en landsindsamling, der gør os kendte blandt folk, som aldrig før har hørt om os.

Og så vil vi arbejde på, at vore meninger om udviklingsarbejde, der gør en forskel, bliver formidlet ud til medier og meningsdannere, politikere og praktikere.

Synspunktet stod i første nummer af det relancerede medlemsblad CARE NYT, februar 2006.

Læs også telegrammet “Pia Olsen politisk koordinator i CARE Danmark”, dato 27.01.06, under rubrikken Nyt om navne.