Danske pensionskasser investerer halv milliard i u-landene i samarbejde med Danida

Redaktionen

Et nyt samarbejde mellem danske pensionskasser og Danida skal bane vejen for socialt ansvarlige investeringer i en række u-lande. Og samtidig sikre pensionskasserne et fornuftigt afkast af deres investeringer, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Det er PKA (Pensionskassernes Administration A/S), som er en fælles administration for 8 selvstændige pensionskasser i social- og sundhedssektoren, og PBU (Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger), der har valgt foreløbigt at investere i Tanzania og Vietnam.

Desuden ser pensionskasserne på mulighederne for at investere i andre u-lande som Ghana, Bangladesh og Kenya.

Pensionskasserne indskyder i alt 470 mio. kr. i en kapitalfond under navnet Private Equity Developing Countries. De har valgt BankInvest, som er en af Danmarks største forvaltere af risikovillig kapital, til at forvalte investeringerne.

Danidas bidrag er på 47 millioner og går til at dække ekstra omkostninger ved at investere i udviklingslande. Tilskuddet vil blive anvendt til at identificere egnede virksomheder, forundersøgelser, uddannelse og træning – samt til at styrke de etiske, sociale og miljømæssige forhold i virksomhederne, der investeres i.

Samarbejdet mellem pensionskasserne og Udenrigsministeriet indgår i Danidas
program for Offentlige-Private Partnerskaber (OPP). Filosofien er, at ved at involvere dansk erhvervsliv kommer der flere penge til udviklingslandene.

Pensionskassernes investeringer retter sig mod lokale virksomheder, der søger investorer til kapitalinvesteringer og øget produktion. Løbetiden for investeringerne vil være op til 10 år.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Partnerskabet med pensionskasserne vil sikre bæredygtige og socialt ansvarlige investeringer i en række u-lande. Samarbejdet viser, hvordan vi ved at tænke nyt og ved at samarbejde aktivt med den private sektor kan få flere penge til udvikling.

– Behovet for risikovillig kapital i u-landene er lige så stort som behovet for støtte til uddannelse, veje og sundhed. Partnerskaberne passer perfekt ind i regeringens strategi om at forbedre det private erhvervslivs betingelser i udviklingslandene, samtidig med at de danske virksomheder udviser social ansvarlighed i overensstemmelse med FNs Global Compact principper for god forretningsførelse.

Administrerende direktør Peter Damgaard Jensen i PKA siger:

– Det er vores faste overbevisning, at investeringer på disse markeder indeholder muligheden for et godt afkast og dermed en god udvikling for pensionerne. For PKA er der ingen modsætning mellem højt afkast og social ansvarlighed.

– Investeringerne ligger i øvrigt på linje med vores medlemmers ønsker om en mere offensiv strategi omkring etiske investeringer. Men uden samarbejdet med Udenrigsministeriet ville vi aldrig gå ind i investeringer i udviklingslande af denne type. Omkostningerne ville blive alt for store.

Yderligere information hos projektadministrator Helle Johansen, Danida, Tlf. 33 92 02 48 og hos PKA: Kommunikationschef Claus Skadhauge, tlf. 4030 4549 / 3945 4345