Store skiftedag i Danida og færre kontorer

Redaktionen

Mandag den 1. september er store skiftedag i Danida, der samtidig gennemgår nyskabelser på de indre linjer med færre kontorer og mellemledere.

Det sker bl.a. i konsekvens af, at størsteparten af den bilaterale bistand fremover ønskes forvaltet direkte ude på de danske ambassader i modtagerlandene. Derfor slås de hidtidige 4 kontorer, der beskæftiger sig med Afrika og Asien sammen, så der fra 1. september kun er ét Afrika-kontor og ét Asien-kontor.

Chef for det ny Afrika-kontor, der opstår ved sammenlægning af kontoret for det sydlige Afrika og kontoret for Øst-, Vest- og Centralafrika, bliver ministerråd Bo Jensen (51), som rykker over fra chefposten for kontoret for FNs bistandsorganisationer.

Bo Jensen har lige siden han blev færdig som cand.scient.pol. i 1979 beskæftiget sig med udviklingsarbejde ude i u-landene, både i regi af Danida, UNDP og Verdensbanken. Det var derfor ikke overraskende, at han i september 1996 drog til Malawi for at opbygge et dansk bistandsprogram i den fattige langstrakte nation i det sydlige Afrika, der året før var blevet dansk programsamarbejdsland.

Bo Jensen skabte på få år et spændende program, bl.a. et nytænkende uddannelses-sektorprogram, men måtte et år efter sin tilbagekomst til ministeriet på Asiatisk Plads i januar 2001 se den nye VK-regering slette Malawi af landkortet som dansk hovedmodtager.

Som en konsekvens af omstruktureringen rykker chefen for det nedlagte Sydlige Afrika-kontor, Dan E. Frederiksen (49), over som leder af Udenrigsministeriets Miljøsekretariat, mens chefen for det “gamle” Øst-, Vest- og Centralafrika-kontor, Nanna Hvidt (48), skal fungere som ministeriets særlige “moderniserings-indpisker” i de næste 4 måneder, dvs den, der holder de organisatoriske omlægninger og moderniseringer til ilden. Nanna Hvidt overgår ved årsskiftet til chefposten for kontoret, der beskæftiger sig med internationale finansielle institutioner som Verdensbanken og med EU.

Chef for det nye samlede Asien-kontor bliver en relativ ung kvindelig diplomat, Susan Ulbæk (43), der har fungeret som leder for det gamle mindre Asien-kontor, efter at chefen, Carsten Nilaus Pedersen (47), drog til Tanzania som ambassadør efter pensionerede Birgit Storgaard Madsen (65).

Susan Ulbæk har været i udenrigstjenesten, siden hun blev cand.polit. i 1987, bortset fra en afstikker i Verdensbanken (1989-91), hun har også været første ambassadesekretær ved EU-repræsentationen i Bruxelles (1996-99).

Som stedfortræder, næstkommanderende eller hvad man nu skal kalde de nye vicechefer får hun karrierediplomaten Niels Richter (50), der kommer fra en stilling som souschef i kontoret for de finansielle institutioner, hvor han især har varetaget relationerne til Verdensbank-systemet og internationale gældsspørgsmål.

Niels Richter har lige siden han blev færdig som cand.tech.soc. i 1984 beskæftiget sig med udviklingsspørgsmål, bl.a. som konsulent for FNs Miljøprogram, UNEP, i Nairobi (1989-91) og ambassadesekretær i Hanoi i Vietnam 1994-97.

Det nye Asien-kontor er en sammenlægning af det “gamle” Asien-kontor og Sydøstasien-kontoret.

Den i offentligheden kendte diplomat og forfatter, Bo Lidegaard (45), der i flere perioder har haft tjenestefrihed for at forske og skrive historiske bøger, indtræder nu igen fuldt ud i udenrigstjenesten og bliver chef for kontoret for Mellemøsten, Latinamerika og Nordafrika.

Læs også “Udenrigsministeriet moderniseres”, 24.08.03, og “Ny mand i Danidas toptriumvirat”, 08.08.03, begge under Dansk bistand, samt “Stor ambassadør-rokade”, 04.08.03, under Nyt om navne.