Solstrejf i mørket i Zimbabwe: Flere og flere børn kommer i skole

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Zimbabwe er et af verdens fattigste lande med stigende problemer på mange områder. Men ét sted er der grund til at glæde sig: Flere og flere børn kommer i skole og får de forudsætninger, der kan hjælpe dem til en bedre fremtid, skriver UNICEF Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev.

Økonomien i landet går tilbage, arbejdsløsheden stiger, antallet af forældreløse børn stiger, landet har verdens fjerde højeste antal af hiv/aids tilfælde, inflationen ligger på 254 procent, og over de seneste 2 måneder er tusinder blevet hjemløse efter regeringens ødelæggelser af slumboliger i byerne. Alligevel strømmer der stadig flere børn til skolerne.

Gennem de sidste 4 år er procentdelen af børn, der går i skole, steget fra 92 til 96 procent. Selv blandt de mest udsatte børn går 77 procent i skole. Og blandt de fordrevne fra byernes slumkvarterer går fortsat 90 procent i skole.

– Der er ingen tvivl om, at dette er den bedste nyhed fra Zimbabwe i øjeblikket, siger lederen af UNICEFs arbejde i Zimbabwe, Dr. Festo Kavishe.

Kampagne i september
Undervisningsministeriet i Zimbabwe lancerer en kampagne i september, der skal hjælpe de fordrevne børn tilbage i skole. UNICEF og andre parter støtter op om kampagnen. Det er både de børn, som regeringen har gjort hjemløse og særligt udsatte børn, der aldrig har gået i skole, som er målgruppe for kampagnen.

– Uddannelse er den motor, der skal drive Zimbabwes udvikling, og disse nye tal viser, at forældre i Zimbabwe ved det. Med ekstra støtte fra verdenssamfundet kan vi bakke op omkring forældrenes og lokalsamfundenes beundringsværdige indsats, siger Dr. Festo Kavishe.

Læs mere på www.unicef.dk