Stor NGO: Ekstrem vold ødelægger Somalia – og bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En tilsyneladende endeløs cirkel af hensynsløs vold i Somalia har fået katastrofale følger for civilbefolkningen i det østafrikanske land.

På 2 af hospitalerne i den centrale by Galcayo, har Læger uden Grænser (MSF) siden årsskiftet således behandlet mere end 500 patienter – hvoraf mange er børn og kvinder – for krigs- og voldsrelaterede skader, fortrins skudsår, fremgår det af det seneste elektroniske nyhedsbrev fra MSF onsdag.

I Mudug-regionen, hvor der bor omkring 350.000 mennesker, er MSF nødt til at arbejde på hospitaler i både den nordlige og sydlige del af Galcayo, områdets største by, fordi patienter ikke må krydse grænsen, der deler byen i 2.

I nord behandlede MSFs læger 397 patienter for voldsrelaterede skader i årets første 6 måneder. 224 af disse skyldtes pistolskud, 135 knivstik, og yderligere 38 skader stammede fra fysiske overgreb.

På hospitalet i den sydlige del af Galcayo, blev der alene i de første 3 måneder af 2005, behandlet 106 patienter for skudsår.

– Den skræmmende kendsgerning er, at Somalia officielt ikke engang er i krig. Graden af vold reflekterer simpelt hen den brutalitet, der er hverdag for de fleste mennesker i dette land. Ekstrem vold er blevet en del af dagligdagen, og den effekt, den har på befolkningen er katastrofal, siger Colin Mcllreavy, leder af MSFs mission i Galcayo.

Somalia, der har været uden regering i 14 år, er et af de dårligst stillede lande i verden hvad angår sundhed. Flere end et ud af 10 børn dør ved fødslen og af de børn, der overlever, vil en fjerdedel dø, inden de fylder 5.

MSF er regelmæssigt tvunget til midlertidigt at indstille den medicinske nødhjælp i Somalia, på grund af vold eller trusler om vold mod personale og patienter.

– Volden begrænser MSFs og andre organisationers arbejde betydeligt. Vi ved med sikkerhed, at det enorme antal voldsrelaterede skader, vi behandler, blot er toppen af isbjerget. Volden begrænser folks adgang til vores lægelige behandling alvorligt, fortæller Colin Mcllreavy.

MSF yder også medicinsk nødhjælp i Somalias hovedstad, Mogadishu, og regionerne omkring Bakool, Lower Juba og Western Bay.

Kilde: www.msf.dk