Nordkoreanske spillefilm vises for første gang i Danmark her i april

Redaktionen

Hvem skulle tro, at film fra det stalinistiske storgods, Nordkorea, nogen sinde ville finde vej til Danmark?

Det er ikke desto mindre tilfældet på den nye filmfestival CPH:PIX, der løber fra torsdag den 16. til søndag den 26. april.

Nordkorea har produceret spillefilm siden 1948 og gør det stadig, godt tilskyndet af “den kære leder” Kim Jong-il, der selv er en stor filmfan og angiveligt har en personlig dvd-samling på mere end 20.000 titler.

Hidtil har film – som så meget andet fra Nordkorea – været et lukket land for de fleste i Vesten, om end lejlighedsvis store succeser i Sovjet og Kina.

Men nu er foreløbig 4 titler fra det nordkoreanske filmarkiv solgt til distribution, og CPH:PIX viser 2 af dem – så vidt vides for første gang i danske biografer. Det er

A SCHOOLGIRLS DIARY

Lørd. 18/04 kl. 14:00 Cinemateket, Kbn
Lørd. 25/04 kl. 16:45 Cinemateket

Pris begge gange: 75 kr.

Der er dømt forældreopgør med et twist i Jang In-haks kulørte coming of age-drama, der i hjemlandet blev set af mere end 8 millioner – eller godt 1/3 af den samlede befolkning.

Til et ørehængende soundtrack, der med garanti vil sende én nynnende ud af biografen, følger vi den unge skolepige Su-ryeon, der er flov over familiens simple måde at leve på – og mere end noget andet i sit liv ønsker at flytte til byen og tilegne sig en mere moderne tilværelse.

Hendes mor arbejder som bibliotekar og tager sig i hverdagen af Su-reyon, mens faderen, der er videnskabsmand, arbejder uden for byen – og i hendes øjne blot efterlader de 2 i den faldefærdige rønne på landet. Først da moderen bliver syg, og faderen gør en stor videnskabelig opdagelse, får Su-reyons oprørstendens en bitter bismag.

På mange måder kan den unge Su-ryeons karakter ses som en moderne opdatering af hovedpersonen i “The Flower Girl” (se neden for). “A Schoolgirls Diary” er den første nordkoreanske film i flere år, der for alvor er nået ud over landets grænser. Når man har set den, ved man hvorfor.

Han Nyeohaksaengeui Ilgi
Nordkorea , 2006, 94 min.
DigiBeta, 1:1.85 Wide Screen
Koreansk tale med engelske undertekster

Instruktør: Jang In-hak. Manus: An Jun-bo. Kamera: Hwang Ryong-cheol, Han Heui-gwang. Klip/Edit: Pak Jeong-suk. Musik: Jo Seong-su
Med: Pak Mi-hyang, Kim Jin-mi, Kim Yeong-suk, Kim Cheol, Kim Myeong-woon, Shin Hak-myeong, Kim Jeong-mi
Producer: Kim Jong-il. Produktion: Korea Film Studio release and production
Distr.: Wavelength Pictures, UK

THE FLOWER GIRL

Mand. 20/04 kl. 21:30 Cinemateket
Lørd. 25/04 kl. 14:15 Cinemateket

Begge gange 75 kr.

“The Flower Girl” er Nordkoreas svar på “Borte med blæsten”. Det er en af de største nordkoreanske succeser i nyere tid, baseret på en opera skrevet af landets tidligere premierminister (og diktator), Kim Il-sung. På scenen, hvor den her 40 år efter stadig opføres, og som film.

Det er historien om den unge blomstersælgerske Koppun, der egenhændigt må forsørge sin syge mor og blinde søster, mens hendes bror er i fængsel. Den japanske okkupationsmagt er horribel umenneskelig, og både Koppune og hendes famiie må udstå grumme fornedrelser.

Med sin melodramatiske skildring af menneskelig modgang og samtidige tro på, at alt kan ændres til det bedre, er den smukt filmede fortælling en stærk sag med et klart budskab til de yngre af publikum om, hvor meget forældrene har måtte gennemgå for at skabe dem et godt liv.

Med afsæt i 1920erne og 30erne, da Japan endnu havde magten i landet, er filmen en ublu allegori over de kommunistiske idealer, der endnu var en kilde til inspiration verden over.

Kotpanun chonio
Nordkorea, 1972, 127 min.
DigiBeta, 1:2.35 Cinemascope
Koreansk tale med engelske undertekster

Instruktør: Ik-gyu Choi, Hak Park
Med: Yong-hui Hong
Distr.: Wavelength Pictures, UK

Læs mere på www.cphpix.dk