Dansk bedriftssundhedstjeneste åbner op i Vietnam med Danida-strøtte

Redaktionen

Rådgivningsfirmaet CRECEA, der er en fusion af 4 bedriftssundhedstjenester, rykker til Vietnam for at sikre ansatte og danske forbrugere varer, som er produceret i et ordentligt arbejdsmiljø.

Vietnam har nemlig ifølge FN har store problemer med arbejdsmiljø, arbejdstider og børnearbejde, og mindst 400 vietnamesere dør hvert år på grund af arbejdsulykker og/eller forholdene på deres arbejdsplads, skriver Fagligt Fælles Forbund, 3F, på sin hjemmeside, www.3f.dk, mandag.

CRECEA har åbnet kontor i Saigon (Ho Chi Minh City) for at rådgive lokale virksomheder i et bedre arbejdsmiljø. Målet er først at få foden inden for hos de op mod 75 danske virksomheder i landet og deres lokale samarbejdspartnere. Men også at det vil sprede sig til lande som Kina, Cambodja og Laos.

– Selvfølgelig er virksomhederne flyttet derud, fordi produktionen er billig. Men varerne skal tilbage og sælges i den vestlige verden og her stiller forbrugerne krav til, at de er produceret under ordentlige vilkår. Derfor har virksomhederne et stort behov for rådgivning i arbejdsmiljø og få indsatsen dokumenteret. Vi tilbyder begge dele, siger direktør Poul M. Schmidt fra CRECEA.

I Vietnam findes der stort set ingen lokal rådgivning i arbejdsmiljø, og ifølge Poul M. Schmidt handler det meget jordnært om at sætte fokus på områder, der betyder meget for de ansattes arbejdsmiljø så som: Kemiske belastninger, dampe, gasser, støv, støj tunge løft, ulykker og nedslidning.

Konkret samarbejder CRESEA med det lokale rådgivningsfirma Le and Associates, hvor der er ansat en kemiker, en teknisk ingeniør og en ergonom. Efter en kort oplæring i Danmark rykker de ud på virksomhederne omkring juli, ledsaget af danske konsulenter.

Herefter vil der være en tæt kontakt til Danmark og løbende fjernundervisning som forstås af den tredje partner Green Jacobsen.

Danida har støttet opstarten med en halv million kroner det første år, herefter håber CRESEA, at efterspørgslen er så stor, at det kan løbe rundt uden tilskud, skriver 3F på sin hjemmeside.