Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København roser forsvaret for straks at igangsætte en undersøgelse af danske efterretningsofficerer, der er mistænkt for at have begået torturlignende overgreb på irakiske fanger. Sagen understreger ifølge RCT samtidig behovet for, at tortur udtrykkeligt gøres kriminelt i den militære straffelov og at danske soldater – inden udsendelse – får undervisning i FNs konvention mod tortur.
– Det er meget positivt, at forsvaret straks har indledt en undersøgelse af sagen og at flere danske menige tilsyneladende har sagt fra overfor en behandling af irakiske fanger, som er i klar strid med internationale standarder. Man må ikke glemme, at FNs konvention ikke alene forbyder tortur, men også grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling, siger juridisk konsulent Therese Rytter, RCT, i en pressemeddelelse fra organisationen tirsdag.
Danmark har underskrevet og ratificeret FNs torturkonvention, som påbyder, at tortur kriminaliseres i lovgivningen. Et udvalg, nedsat under den tidligere SR-regering, anbefalede i 2001 at indarbejde bl.a. FNs konvention mod tortur i dansk lovgivning.
FNs torturkomite har opfordret den danske regering at kriminalisere tortur i dansk ret. Mistanken om dansk militærs overgreb mod fanger i Irak understreger vigtigheden af, at tortur udtrykkeligt bør kriminaliseres i den danske militære straffelov, hedder det.
– Vi synes, at Danmark snarest bør følge FNs opfordring og kriminalisere tortur i lovgivningen. Det vil være et vigtigt signal i både den militære og civile straffelov. Tortur-anklagerne i Irak viser, at det også hurtigt kan få en praktisk betydning især i den militære straffelov. Det er vigtigt, at man samtidig har en klar definition på tortur, som man finder i FNs konvention, så der ikke er tvivl om, hvor grænsen går mellem lovlig og ulovlig magtudøvelse, siger Therese Rytter.
– Samtidig viser Irak-sagen, at der i dele af forsvaret ikke er tilstrækkelig viden og forståelse for forbuddet mod tortur. Vi tror, at det er vigtigt, at man i den forbindelse ikke alene underviser alle soldater inden udsendelse i Genéve-konventionerne, men også i FNs konvention mod tortur. Det vil være et vigtigt skridt for at forebygge tortur, uddyber kommunikationskoordinator i RCT, Tue Magnussen.
Han peger på, at RCT gennem undervisning af alle danske politielever i de seneste 7 år har gode erfaringer med at forebygge tortur gennem undervisning. – Vi vil gerne bidrage med erfaringerne fra undervisning af politiet i en forstærket undervisning af danske soldater, inden de udsendes til internationale opgaver, siger Tue Magnussen.
Yderligere oplysninger: RCT tlf. 33 76 06 00; Therese Rytter direkte 33 76 06 34 eller mobil 50 98 47 00 og Tue Magnussen direkte 33 76 05 30 eller mobil 22 44 43 95.