Amnesty: Tortur og drab i Algeriet

Redaktionen

Tortur og drab er fortsat dagligdag i Algeriet, hvor myndighederne ikke lever op til løfterne om at forbedre menneskerettighederne. Det konkluderer Amnestys international i en rapport, som offentliggøres tirsdag.

De algeriske myndigheder har ikke formået at indfri løfterne om effektivt at gribe ind overfor de mange overgreb på menneskerettighederne. Det har skabt mistillid i befolkningen.

Situationen for menneskerettighederne er, til trods for en vis forbedring siden midten af 1990erne, stadig stærkt kritisabel. Op imod 100 civile dræbes fortsat hver måned af væbnede grupper, sikkerhedsstyrker og statsbevæbnet militser. Civilbefolkningen må som altid bære de største ofre ved de vilkårlige bombeeksplosioner og væbnede angreb.

Der foregår stadig udbredt tortur i myndighedernes varetægt og tortur forekommer systematisk i de særlige sager, som de algeriske myndigheder beskriver som ”terroristbekæmpelse”.

Størstedelen af disse sager foregår indenfor militærlejre under den militære sikkerhedstjeneste, som udgør den mest lukkede og utilgængelige af Algeriets sikkerhedstjenester.

De algeriske myndigheder har de seneste år styrket deres planer om forbedringer på en række områder. Herunder en række reformer indenfor lovgivning og statsinstitutionernes strukturer.

Nogle initiativer over de seneste 3 år har indeholdt positive elementer. F.eks. i form af forbedrede sikkerhedsforanstaltninger for tilbageholdte. Men ligesom tidligere er der langt fra lovteksterne til praksis.

Rapporten understreger, at der ikke har fundet en eneste komplet, uafhængig og upartisk undersøgelse sted siden de omfattende brud på menneskerettighederne begyndte i 1992. Det er et tegn på, at de algeriske myndigheders initiativer ikke har haft gennemslagskraft overfor de kolossale krænkelser af menneskerettighederne som har hærget landet de sidste 10 år, siger Amnesty international.

Forbrydelserne omfatter titusindvis af mord og et tilsvarende antal sager om tortur begået af væbnede grupper, sikkerhedsstyrker og stats-bevæbnet milits. Forbrydelserne omfatter også tusinde af sager om folk som ”forsvinder” efter at være arresteret af sikkerhedsstyrker eller stats-bevæbnede militsstyrker.

De algeriske myndigheder benægter fortsat, at medarbejdere i staten har været ansvarlige for de sidste ti års udbredte mønster af overtrædelser af menneskerettighederne.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International
tlf. 33 45 65 65