IRCT bidrager til at rehabilitere torturofre i Irak

Redaktionen

Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) er blevet anmodet om at koordinere den internationale støtte til opbygning af rehabiliteringscentre for torturofre i Irak.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fortalte under sit besøg i Washington, at Danmark har besluttet at støtte rehabiliteringen af torturofre i Irak med en million dollars (ca. 6,2 mio. DKR). Bevillingen skal bruges til at udvikle og sikre professional behandling af alle, som er blevet udsat for tortur i Irak.

IRCT med hovedsæde i København er en uafhængig, international, sundhedsfaglig organisation, som arbejder for rehabilitering af torturofre og forebyggelse af tortur. IRCT er paraplyorganisation for et netværk, der består af næsten 100 akkrediterede rehabiliteringscentre for torturofre fra alle verdensdele. Rehabiliteringscentrene i det regionale netværk for Mellemøsten og Nordafrika kommer til at spille en hovedrolle i projektet.

I overensstemmelse med IRCTs målsætning er formålet med projektet at uddanne og træne lokale irakiske sundhedsfaglige eksperter, så de kan yde den nødvendige hjælp til torturofrene i hjemlandet.

Desuden er det en målsætning at etablere og opbygge kapaciteten i de irakiske rehabiliteringscentre for torturofre. Det bliver primært undervisere, der er rekrutteret i regionen, som skal medvirke i projektet. Der kan i visse tilfælde være tale om at involvere eksperter ude fra.

IRCT byder støtten til rehabilitering af irakiske torturofre velkommen. Det er IRCTs opfattelse, at det er mindst lige så vigtigt at rehabilitere en traumatiseret befolkning og genopbygge den menneskelige infrastruktur i et land, som det er at genopbygge den fysiske infrastruktur. IRCT har flere gange opfordret til at støtte rehabiliteringen af torturofre i Irak, bl.a. i sit skriftlige indlag ved FNs Menneskerettighedskommission i marts.
Se
http://www.unhchr.ch/Huridocda/Huridoca.nsf/(Symbol)/E.CN.4.2004.NGO.125.En?Opendocument

IRCT har tidligere støttet etablering af lokale rehabiliteringscentre for torturofre i Kuwait efter krigen mod Irak.

Tortur har været udbredt i Irak i årtier, og politiske fanger og andre, som har været interneret, har været udsat for systematisk brug af tortur.

Ifølge en rapport fra Amnesty International viser ligene af adskillige henrettede i Irak tegn på at have været udsat for tortur. Metoderne inkluderer elektrochok, glødende cigaretter forskellige steder på kroppen, afrivning af fingernegle, seksuel tortur, slag med diverse instrumenter og falanga (systematiske slag på fodsålerne).

Desuden er ofrene blevet truet med voldtægt og udsat for fingerede henrettelser. De har været isoleret i celler, hvor de kunne høre andre ofres skrig og er holdt vågne mod deres vilje.

Tortur er under alle omstændigheder uacceptabelt og forbudt. Artikel 2 i FNs Konvention mod Tortur slår fast, at hverken krig, trusler om krig, politisk uro eller andre kriser må føre til eller berettiger brugen af tortur.

I sidste ende bør det være Irak selv, der tager ansvaret for at støtte rehabiliteringen af torturofre. Efter artikel 14 i konventionen mod tortur har ethvert land, der har ratificeret konventionen, pligt til at sikre torturofre fuld kompensation og rehabilitering for deres lidelser.

Dette har hidtil ikke været muligt i Irak, men det må klart være en forpligtelse for en kommende demokratisk regering.

Yderligere oplysninger hos mediekoordinator Poul Struve Nielsen, Tlf. 33 76 06 49 eller 23 34 55 09. International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT), Borgergade 13, P.O. Box 9049, 1022 Copenhagen K