Omstridt dansk TV-dokumentar indbringes for FN af anti-torturcenter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Når FNs komité mod tortur om få uger skal vurdere Danmarks overholdelse af FNs konvention mod tortur vil Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) indbringe dokumentarfilmen ”Den Hemmelige Krig” for FN-komiteen.

Det fremgår af forsideartiklen i det netop udsendte nummer af RCT NYT (marts 2007, årgang 8, nr. 1), som kan ses på www.rct.dk og gengives nedenfor:

Af Tue Magnussen
kommunikationskoordinator i RCT

Når FNs komité mod tortur om få uger skal vurdere Danmarks overholdelse af FNs konvention mod tortur vil RCT i en skyggerapport sætte fokus på en række kritiske forhold. Bl. a. vil RCT indbringe dokumentarfilmen ”Den Hemmelige Krig” for FN-komiteen.

Dokumentarfilmen anklager den danske regering for i flere tilfælde at have udleveret afghanske fanger til amerikansk militær, hvor de angiveligt udsattes for mishandling. Det skete på et tidspunkt, da USA selv havde erklæret, at konventionerne var sat ud af kraft og der internationalt var rejst kritik af USAs behandling af fanger i Afghanistan.

RCT vil rejse filmens alvorlige anklager i forbindelse med den planlagte samling i starten af maj i Geneve, hvor FNs komité skal behandle Danmarks 5. periodiske rapport.

– Vi håber dermed først og fremmest at få afklaret om Danmark i forbindelse med tilfangetagelse og overlevering af fanger under krigen i Afghanistan har levet op til torturkonventionens artikel 3, som forbyder udlevering til en anden stat, hvis der er risiko for tortur, siger juridisk rådgiver Therese Rytter i RCT.

Hun understreger, at dokumentarfilmen er et blandt flere spørgsmål, som RCT vil behandle i skyggerapporten.

Christopher Guldbrandsens opsigtsvækkende dokumentarfilm ”Den Hemmelige Krig” havde premiere i DR TV i december og udløste i de følgende måneder en omfattende debat i første omgang om filmens alvorlige anklager for brud af de internationale konventioner og siden hen en debat om Danmarks Radios dækning.

Oppositionspartierne i Folketinget og Amnesty International opfordrede allerede i december til en uvildig undersøgelse. Det har regeringen konsekvent afvist og i stedet henvist til den redegørelse, som regeringen udsendte 13. december.

– Komiteens behandling kan ikke erstatte en uvildig undersøgelse, som vi opfordrer regeringen til at igangsætte, men gennem det nye skridt håber vi igen at få bragt dokumentarfilmens centrale budskaber i fokus, siger Therese Rytter.

FNs komite mod tortur består af 10 udpegede internationalt anerkendte og uafhængige eksperter.

Komiteen formål er løbende at vurdere overholdelse og opfyldelse af FNs konvention mod tortur. Det sker bl.a. ved, at de 142 lande, der har ratificeret konventionen, hvert fjerde år skal indsende en rapport til komiteen, hvori man redegør for, hvordan man har levet op til forpligtelserne i konventionen.

FNs komité mod tortur er ikke en domstol. Den har ikke nogen direkte sanktionsmuligheder udover at udtale sin kritik og komme med anbefalinger.

Men kritik eller ”en løftet pegefinger” fra FNs komite vil uden tvivl blive taget yderst alvorligt fra den danske regerings side. Danmark har traditionelt bakket op om komiteens arbejde.

RCT har også tidligere indsendt skyggerapporter til det officielle Danmarks rapport, når Danmark har været på komiteens dagsorden. Denne gang vil man bl.a. gennem Ashkan-sagen også sætte spørgsmålstegn ved om Danmarks tvangshjemsendelser af afviste asylansøgere lever op til konventionens forbud mod udlevering til lande, hvor der risiko for at blive udsat for tortur.

RCT vil tillige i skyggerapporten efterlyse en dansk kriminalisering af tortur gennem et udtrykkeligt forbud mod tortur i såvel i den almindelige som den militære straffelov. Dertil vil man rejse spørgsmålet om brug af isolationsfængsling, politiklagenævnenes praksis og fangeoverførsler samt den manglende undersøgelse af CIA-flys brug af dansk luftrum.

Yderligere oplysninger hos Tue Magnussen, RCT, tlf. 33 76 06 00, mobil 22 44 43 95