Kommentar: Danmark må tage kritik fra FNs anti-torturkomite yderst alvorligt – og gøre noget ved det

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kommentar af kommunikationskoordinator Tue Magnussen i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København, bragt i dagbladet Information torsdag

Af Tue Magnussen

Danmark bestod, da vi i sidste uge var til eksamen hos FNs anti-torturkomite. Danmark ligger som helhed godt i kampen mod tortur. Det er jo en eksamination af – hvad man kan kalde – den dygtigste elev i klassen.

Men selv om man ligger til en høj karakter, kan Danmark fortsat forbedre sit niveau, når det gælder arbejdet mod tortur internationalt. Ingen tvivl om det.

Overskrifterne var mange og kritikken hård. Først kom kritikken fra FNs komite mod tortur og siden fra Amnesty International. Nu er det tid til eftertanke og at komme videre.

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre efterlyser en opfølgning på kritikken på baggrund af FNs Torturkomités vurdering af, hvordan Danmark overholder FNs konvention mod tortur.

Først og fremmest glæder det RCT, at FNs torturkomité anbefaler Danmark at sikre overholdelse af konventionens artikel 3 i forbindelse med overdragelse af personer til andre lande. Især efter alvorlige anklager om, at dansk militær i flere tilfælde har udleveret afghanske fanger til amerikansk soldater.

Derfor kan det næppe undre, at Udenrigsministeriet ikke har nævnt Afghanistan med ét ord i dets præsentation på komiteens anbefalinger. Udleveringen af fangerne i Afghanistan i marts 2002 er imidlertid et groft brud på internationale menneskeretskonventioner.

Det er vigtigt, når komiteen anerkender, at Danmark havde jurisdiktionen, da man overleverede de afghanske fanger til amerikanerne, hvor de udsattes for mishandling og anden nedværdigende behandling.

Selv om man havde håbet, at komiteen havde opfordret regeringen til at lave en uvildig undersøgelse, kan det ikke understreges nok, at komiteens melding er yderst vigtig. Samtidig må man glæde sig over, at oppositionen nu har stillet spørgsmål til regeringen og efterlyst den længe ønskede undersøgelse.

Amnesty Internationals danske sektion anbefalede også, at Danmark fulgte Europarådets opfordring og anbefaling om en dansk national undersøgelse af CIA-fly. Det forblev ukommenteret fra FNs ellers grundige anti-torturkomite. Så må man håbe at Enhedslistens, de radikales og Gitte Seebergs ihærdighed snart på anden måde vil bære frugt.

Derudover anbefalede FNs anti-torturkomite i sin rapport, at der indføres et specifikt forbud mod tortur i den civile og militære straffelov I Danmark. Det er vi på RCT rigtig glade for. Så håber vi bare, at regeringen snart og langt om længe vil fremsætte et konkret lovforslag.

I anti-torturkomiteens rapport bliver de danske asylcentre endnu engang kritiseret. “Komiteen er bekymret for den overdrevent lange ventetid i asylcentrene og den psykologisk negative konsekvens af at vente i længere tid”, hedder det bl.a..

Men hos regeringspartierne og Dansk Folkeparti afviser man at bruge FNs bekymring til reelle forbedringer. Rapporten er ”fuld af fejl”, den er ”misforstået” og det er ”overdrevet” samt ”det er jo delvist deres egen skyld, at de gør det”, hed det fra blandt andre de konservatives integrationsordfører Henriette Kjær.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) ville heller ikke tage stilling til rapporten. Den radikale Morten Østergaard kaldte med rette rapporten ”ekstrem pinlig” for Danmark. – Vi må tage det politiske ansvar for, at de (asylsøgerne) bliver aktiveret, så de ikke går i stå, sagde han.

En tredjedel af dem, der opnår asyl, anslås at være torturofre eller på anden måde traumatiserede. Mange af dem har brug for behandling på RCT og andre behandlingscentre.

Ventetiden i asylcentrene gør dem kun endnu mere syge, så det bliver sværere for dem at få livskvaliteten tilbage. Ventetiden for torturofre er i forvejen oppe på knap 2 år.

Knap var overskrifterne om rapporten fra FNs torturkomites anbefalinger glemt inden der igen med Amnesty Internationals årsrapport blev sat fokus på Danmark.

Kritikken var atter hård, også om politiets optræden i forbindelse med Ungdomshusets nedrivning, politivold og de manglende klagemuligheder – trods erklæret vilje og små fremskridt er der fortsat store huller i politiets praksis.

Tilbage står nu, at den danske regering må tage kritikken fra det internationale samfund alvorligt. Det burde være en skændsel at sidde en kritik fra internationale organer – hvad enten det er FN eller internationale menneskeretsorganisationer – overhørig i den grad.

Det er en skamplet på Danmarks ry som foregangsland i arbejdet mod tortur og for menneskerettigheder.

Cand. mag. Tue Magnussens kommentar står for hans egen regning.

Kommentaren blev bragt i dagbladet Information torsdag den 31. maj 2007 og gengives med tilladelse fra forfatteren og bladet