FNs komité mod tortur skal onsdag og torsdag (2-3. maj) eksaminere Danmark på komiteens 38. samling i Genève.
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København sætter i en skyggerapport fokus på en række kritiske forhold, fremgår det af en pressemelding fra centret mandag.
Blandt de spørgsmål, som RCT rejser i skyggerapporten, er alvorlige anklager fra dokumentarfilmen “Den hemmelige Krig” om, at danske soldater i flere tilfælde har udleveret afghanske fanger til amerikansk militær.
Dette på trods at, at USA havde erklæret, at fangerne hverken ville være beskyttet af FNs konvention mod tortur eller III. eller IV. Genève-konvention om beskyttelse af ofre i væbnede konflikter.
Fangeoverførslerne fandt sted umiddelbart efter, at der internationalt var udtrykt kritik af USAs behandling af fanger i Afghanistan.
RCT opfordrer FNs komité mod tortur til at få afklaret, om Danmark i forbindelse med tilfangetagelse og overlevering af fanger under krigen i Afghanistan har levet op til torturkonventionens artikel 3, som forbyder udlevering til en anden stat, hvis der er risiko for tortur.
Blandt de øvrige spørgsmål, som RCT rejser i den 30-siders lange skyggerapport, er
– en dansk kriminalisering af tortur gennem et udtrykkeligt forbud mod tortur i såvel i den almindelige som den militære straffelov
– spørgsmålet om brug af isolationsfængsling, herunder navnlig adgangen for isolationsfængslede til meningsfyldt socialt samvær med medindsatte
– spørgsmålet om udelukkelse af, at torturofre med kronisk PTSD kan få dispensation for danskkravet og dermed kan få meddelt dansk indfødsret
FNs komité mod tortur består af 10 internationalt anerkendte uafhængige eksperter, udpeget af de deltagende stater. Komiteen er nedsat for at overvåge de deltagende staternes overholdelse af FNs konvention mod tortur.
Det sker bl.a. ved, at de 142 lande, der har ratificeret konventionen, hvert fjerde år skal indsende en rapport til komitéen, hvori man redegør for, hvordan man har levet op til forpligtelserne i konventionen.
FNs komité mod tortur er ikke en domstol. Den har ikke nogen direkte sanktionsmuligheder udover at udtale sin kritik og komme med anbefalinger.
Men kritik eller “en løftet pegefinger” fra komiteen vil uden tvivl blive taget yderst alvorligt fra den danske regerings side. Danmark har traditionelt bakket op om komitéens arbejde, anfører RCT.
RCT har også tidligere indsendt skyggerapporter til den danske stats rapport, når Danmark har været på komitéens dagsorden.
RCT vil i Genève, herunder ved et forberedende møde med FNs komité 1. maj om eftermiddagen, være repræsenteret af juridisk konsulent Therese Rytter, der 1-4. maj vil være i Geneve.
Såvel skyggerapporten (alternative report), Danmarks rapport, komiteens forberedende spørgsmål og Danmarks svar er samlet i et tema, som findes på RCTs hjemmeside www.rct.dk
Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, 33 76 06 00 eller mobil 22 44 43 95.