RCT dokumenterer omfattende tortur i Sri Lanka overfor FN

Forfatter billede

Tirsdag (29.09.09) præsenterer Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København en alarmerende rapport om udbredelsen af og årsagerne til tortur Sri Lanka.

Det sker ved FNs Menneskerettighedsråds samling i Genève i Schweiz, hvor situationen i det hårdtprøvede sydasiatiske land er på dagsordenen, fremgår det af en pressemelding fra RCT.

Den omfattende rapport er den første af sin art og udarbejdet af den srilankanske menneskeretsadvokat Kishali Pinto-Jayawardena, der bl.a. skriver om borgernes rettigheder i den Colombo-baserede avis The Sunday Times.

Rapporten analyserer den juridiske og institutionelle situation i Sri Lanka og dokumenterer den systematisk tortur, der i vid udstrækning bliver begået af myndighederne.

Rapporten beskriver i detaljer, hvordan grundlæggende juridiske rettigheder er under alvorligt pres, herunder hvordan ofre og vidner intimideres, samt hvordan systematiske forfølgelser af regimekritiske menneskeretsforkæmpere og mediefolk finder sted.

Rapporten anbefaler flere konkrete reformer af bl.a. politiet, fængselsvæsnet og det juridiske system. Reformerne skal sætte en stopper for den systematiske tortur, sikre basale juridiske rettigheder samt forhindre tendensen til politiske udnævnelser af nøglepersoner i det juridiske og administrative system.

Rapporten præsenteres 29. september kl. 13 i Palais des Nations i Genève i forbindelse med FNs Menneskerettighedsråds samling, hvor situationen i Sri Lanka har været på dagsordenen.

Ved arrangementet vil der være en paneldebat om studiets konklusioner. Kishali Pinto-Jayawardena vil tale om straffrihed og de grundlæggende problemer med Sri Lankas grundlovsbaserede institutioner, mens menneskeretsadvokaten Jayantha de Almeida Guneratne vil tale om landets juridiske system og perspektiverne for retssikkerhed.

Jurist Alex Wilks fra International Bar Association Human Rights Institute vil tale om de udbredte trusler mod juristers uafhængighed i Sri Lanka, bl.a. baseret på konklusionerne i en ny rapport, han har været med til at udarbejde.

Rapporten fokuserer bl.a. på, hvordan srilankanske advokater af frygt for at miste deres job eller – i værste fald – deres liv afholder sig fra at tage sager, der involverer anklager om tortur og krænkelser af menneskerettigheder.

Yderligere oplysninger hos Simon Ankjærgaard, kommunikationsmedarbejder på RCT, tlf. 22 30 16 81 eller e-mail [email protected]

Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims (RCT)
Borgergade 13, P.O. Box 2107
1014 Copenhagen K
www.rct.dk