En ny portal på internettet skal hjælpe torturofre og traumeramte flygtninge.
På www.traume.dk formidles skræddersyet viden til fagfolk inden for især sundheds-, social- og undervisningssektoren for at hjælpe torturofre og flygtninge med krigstraumer, skriver Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i en pressemeddelelse fredag.
Gennem et halvt århundrede har Danmark taget imod flere tusinde flygtninge fra verdens brændpunkter. Mange har inden ankomsten oplevet krig, fængsling, tortur og andre overgreb, der har mærket dem på krop og sjæl. Det skønnes, at mere end hver tredje flygtning, der har opnået asyl i Danmark, har været udsat for tortur eller på anden måde er traumatiseret.
Flygtningene og deres familier har ofte store problemer med livet i Danmark, som dog kan afhjælpes ved målrettet støtte fra det omgivende samfund. Det forudsætter, at fagfolk, som er i kontakt med flygtningene, har viden om følger af overgreb sket under krig, tortur og flugt.
– Gennem vores arbejde har vi ofte set, at manglende viden om følgerne af tortur og krigstraumer får meget alvorlige konsekvenser. Borgere, som har hårdt brug for hjælp, lades ofte i stikken, siger Marianne Lauritzen, centerchef for Center for Traume og Torturoverlevere (CETT) i Vejle, som er initiativtager til den nye portal.
CETT i Vejle er gået sammen med Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København og Dansk Flygtningehjælp om at opbygge netstedet traume.dk for at formidle den viden, forskellige faggrupper har opsamlet om hjælp til torturofre og traumatiserede flygtninge.
Portalen fungerer som en online vidensbank, som vil øge den faglige og diagnostiske opmærksomhed på krigs- og torturtraumer hos flygtninge og indvandrere. Indholdet er formuleret af fagfolk og tager udgangspunkt i hver enkelt faggruppes specifikke forudsætninger og udfordringer.
Målgruppen er foreløbig 10 udvalgte faggrupper inden for sundheds-, social- og undervisningssektoren samt frivillige, pårørende og kolleger. Portalen, der går i luften i næste uge, vil løbende blive opdateret og udvidet for at sikre høj faglig kvalitet.
Portalen lanceres tirsdag den 21. november. Læs mere herom i u-landsnyt.dks kalender.