Vrede i Amnesty over DR-magasin: Skandaledebat om tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Torsdagens udgave af magasinet “Dagens Danmark” på DR1 udviklede sig til en ren skandaledebat om tortur, fremfører Amnesty Danmark i en presseudtalelse fredag.

Udralelsen fortsætter:

I et tænkt skrækscenarium skulle det afdækkes, hvor langt en række folketingsmedlemmer er villige til at gå, når de skal have oplysninger ud af en terrorist.

Som ekspert og “praktikkens mand” havde DR valgt tidligere oberstløjtnant, Poul Dahl, som blev landskendt, da han i DRs Søndagsmagasin gav udtryk for, at det er nødvendigt at ty til tortur i visse situationer. I torsdagens indslag svarede han ikke ja til journalisten, da han blev spurgt om love og konventioner skal overholdes.

Under overskriften “Tortur eller Dialog” fik folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen, folketingsmedlem for Venstre Karsten Nonbo og folketingsmedlem for de konservative Helge Adam Møller 10 minutter til at presse oplysninger ud af en mand, der havde placeret en bombe under Folketinget.

– Det var et tænkt eksempel uden indre sammenhæng, kommenterer generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og uddyber:

– Vi fik at vide, at 2 terrorister havde taget Folketinget som gidsel for at få frigivet fanger verden over, og at de ville sprænge Folketinget i luften inden for 10 minutter, hvis de ikke fik opfyldt deres krav. Det stod derfor ikke klart, om der var tale om en gidseltagning, der normalt rummer mulighed for forhandling, eller en ren terroraktion.

Helge Adam Møller slap værst fra eksperimentet. Han sagde ordret, at han ville bruge midler, som er forbudt ifølge Geneve-konventionerne og menneskerettighederne, en udtalelse, der står i stærk kontrast til, hvad han sagde i en tale på Christiansborg Slotsplads den 10. december 2005:

Her sagde han:
“Diverse konventioner stiller helt klare regler for, hvordan fanger og andre mennesker skal behandles. De regler omfatter ikke mishandling og tortur. Ikke under nogen omstændigheder. Det er uden betydning, om mishandlingen sker for at forhindre fremtidige terrorhandlinger. Begynder man først at acceptere tortur i “den gode sags tjeneste”, så kan alt jo retfærdiggøres”.

Lars Normann Jørgensen:

– Det er netop problemet for de involverede, at har de først accepteret torturen og mishandlingen i det tænkte regi, så har de retfærdiggjort og afskåret sig fra at modarbejde den der, hvor torturen er virkelighed og dagligdag.

– Udsendelsen understreger med al ønskelig tydelighed, at der er behov for et klart og utvetydigt forbud mod tortur i straffeloven efter de internationalt vedtagne principper, den danske regering aktivt arbejder for, at alle andre lande i verden skal overholde.

Læs mere på www.amnesty.dk