Anti-torturcenter: Lovændring risikerer at afskære torturofre fra hjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT) i København frygter, at konsekvensen af en foreslået lovændring er, at ofre for tortur fremover hverken vil få hjælp eller blive anerkendte som kvoteflygtninge i Danmark.

RCT advarer om, at torturofre og andre traumatiserede flygtninge fremover næppe vil kunne opfylde nye krav om at kunne fremvise integrationspotentiale, medens de opholder sig i flygtningelejre, hedder det i en pressemeddedlelse fra organisationen onsdag.

Folketinget behandler onsdag regeringens lovændringsforslag, om at ændre udvælgelseskriteriet for de UNHCR-kvoteflygtninge, som skal genbosættes i Danmark.

Regeringen foreslår, at man i flygtningelejrene afdækker den enkelte flygtnings såkaldte integrationspotentiale. Dette bliver det afgørende kriterium i udvælgelsen af, hvem der kan få beskyttelse som FN-kvoteflygtninge i Danmark.

RCT mener, at udvælgelseskriteriet underminerer det, som er selve formålet med Flygtningekonventionen – nemlig at give beskyttelse til de mennesker, som er i nød på grund af forfølgelse m.v.

– Hvis lovændringsforslaget vedtages, frygter jeg, at torturofre og andre stærkt traumatiserede flygtninge vil blive frasorteret, siger socialrådgiver Bente Midtgaard i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) og uddyber:

– Årsagen hertil er, at de netop på grund af følgevirkninger efter traumer kan have svært ved at frembyde den motivation og handlekraft, som i lovforslaget vægtes som indikator for integrationspotentialet, siger Bente Midtgaard, der tillige er formand for faggruppen af socialrådgivere, som arbejder med traumatiserede flygtninge.

RCTs mangeårige erfaring med rehabilitering af torturofre og traumatiserede flygtninge har vist, at langt størstedelen af de klienter, der har modtaget behandling, bliver arbejdsmarkedsparate i løbet af behandlingsforløbet eller senere, men de vil typisk først efter relevant hjælp kunne fremvise synligt integrationspotentiale.

Udelukkes de for fremtiden fra at få beskyttelse i Danmark som kvoteflygtninge, vil de sandsynligvis aldrig få mulighed for passende hjælp for de skader, torturen eller traumatiseringen har påført dem, vurderer RCT.

Yderligere oplysninger hos socialrådgiver Bente Midtgaard telefon RCT 33 76 06 00, privat 39 29 05 33.