Nej til tortureksperter ved dansk fangebesøg

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsministeriet sagde nej til at tage tortureksperter med, da embedsmænd fra ministeriet besøgte den danske fange på Guantanamo, skriver Politiken mandag.

Det var en fejl, mener Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT). – Vi synes, at man har forsømt den opfordring, vi var fremme med allerede i marts 2003. Nemlig at der i delegationerne burde indgå folk, der havde en sundhedsfaglig erfaring i identifikation af tortur, siger koordinator hos RCT, Tue Magnussen, til flere blade

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) afslog tilbuddet med henvisning til, at Internationalt Røde Kors førte tilsyn med fangerne. Han sagde, Røde Kors klarede tilsynsopgaven på “betryggende vis”, og at der derfor ikke var behov for at tage den slags fagfolk med i delegationen, anfører Politiken.

Tue Magnussen mener imidlertid, at den virkelige årsag til afslaget var, regeringen var bange for den amerikanske reaktion: – Man har henvist til, at man ønskede det stille diplomati. Men hvis Danmark vil være foregangsland i arbejdet med tortur, er det pokkers, at man ikke undersøger den slags anklager til bunds, siger han.

Selv siger den tidligere fange, Slimane Hadj Abderrahmane, at han ikke blev udsat for tortur på Guantanamo.