Dansk ja til tortur-inspektion

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I forbindelse med FNs dag for støtte til torturofre i morgen den 26. juni, afleverer Danmark i FNs hovedkvarter i New York sit ratifikationsdokument til (sin endelige godkendelse af) en tillægsprotokol til FN-konventionen mod Tortur, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, fredag.
Tillægsprotokollen, der blev vedtaget af FNs Generalforsamling den 18. december 2002, blev undertegnet af Danmark den 26. juni 2003. Den 19. maj 2004 gav Folketinget sit samtykke til ratifikationen. Tillægsprotokollen træder i kraft, når den er ratificeret af 20 stater. Foruden Danmark har Storbritannien, Malta og Albanien indtil nu ratificeret protokollen.

I 1984 vedtog FNs Generalforsamling en konvention mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. I henhold til konventionen er der oprettet en komité af uafhængige eksperter, FNs Torturkomité, som påser konventionens gennemførelse i deltagerstaterne. Det sker fortrinsvis ved, at deltagerstaterne rapporterer til komiteen om konventionens gennemførelse inden for deres område. Konventionen åbner tillige mulighed for såvel individuelle som mellemstatslige klagemål.

Der har imidlertid været et ønske om mere direkte at kunne forebygge anvendelsen af tortur, f.eks. i form af inspektionsbesøg i deltagerstaterne, således som det kendes fra den europæiske konvention om forebyggelse af tortur (1987). Dette mål er nået med vedtagelsen af den foreliggende protokol til FNs Torturkonvention, der bl.a. hjemler adgang til at foretage inspektionsbesøg i deltagerstaterne.

I medfør af protokollen vil uafhængige eksperter kunne inspicere interneringssteder med henblik på at forebygge tortur. Protokollen opererer med en tilgang i to spor: dels skal en international underkomité under FNs Komité mod Tortur på international basis kunne besøge ethvert interneringssted, dels skal deltagerstaterne oprette – eller opretholde – en tilsvarende national inspektionsordning.

Det er en helt ny måde at arbejde for beskyttelsen af menneskerettighederne inden for FN-systemet, og det er regeringens forventning, at protokollen vil indebære en markant styrkelse af indsatsen mod tortur.

Kilde: Udenrigsministeriet

Se også artiklen: AI: Torturforbud bør lovfæstes.