Stor glæde over enig dansk tilslutning til torturbekæmpelse

Redaktionen

Folketinget vedtog onsdag dansk ratifikation af Tillægsprotokollen til FNs Torturkonvention.

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) glæder sig over, at et enigt Folketing står bag den danske tilslutning til dette vigtige middel i kampen mod tortur, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen torsdag.

– Folketingets vedtagelse er stort skridt fremad i arbejdet for at forebygge tortur, som er en mangeårig dansk mærkesag. RCT hilser derfor vedtagelsen af Tillægsprotokollen velkommen, siger Jan Ole Haagensen, leder af RCTs internationale afdeling.

Tillægsprotokollen betyder, at der bliver oprettet både et internationalt organ og nationale organer, der regelmæssigt skal besøge fængsler og andre steder, hvor personer holdes frihedsberøvet. Sådanne besøgsordninger har vist sig at være et effektivt middel til at forebygge tortur og anden umenneskelig behandling.

Tillægsprotokollen forpligter videre deltagerstaterne til at etablere et eller flere nationale besøgsorganer. Deltagerstaterne skal sikre, at besøgsorganerne nyder fuld uafhængighed, og at de har de nødvendige økonomiske ressourcer og faglige kompetencer.

En række af RCTs internationale samarbejdspartnere udfører i dag besøg i fængsler for at forhindre tortur.

Den nye tillægsprotokol vil betyde, at dette vigtige arbejde bliver lettere, idet staterne nu har en international forpligtelse til at tillade sådanne fængselsbesøg og til at bistå de nationale organer, der gennemfører besøgene. Nu kan staterne tilslutter sig protokollen, som træder i kraft, når 20 lande har ratificeret den, hedder det.

– Nu er det vigtigt, at Danmark også går i spidsen for at få andre lande til at ratificere protokollen, siger Jan Ole Haagensen.

Han peger især på, at det er vigtigt, at statsminister Anders Fogh Rasmussen under sit forestående besøg i USA understreger, at en ændret amerikansk holdning er et vigtigt signal i arbejdet for at forebygge tortur.

USA ratificerede FNs Konvention mod Tortur i 1994, men stemte som et af kun 4 lande imod da FNs generalforsamling i december 2002 vedtog Tillægsprotokollen.

Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, tlf.: 33 76 05 30