Det danske Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT, i København skal have ny direktør, idet den nuværende sundhedsfaglige direktør, nordmanden Jo E. Asvall, går på pension efter en lang international karriere. Han har nu passeret de 70.
Iføge stillingsopslaget i Berlingske Søndag søger RCT en “læge med gode personlige lederegenskaber, ledererfaring og indsigt i fagområder relevante for rehabilitering af tortoroverlevere, forebyggelse af tortur, forskning og internationalt arbejde”.
Direktørstillingen, som ideelt set søges besat fra 1. juli, blev Asvalls i 2001. Han trådte til efter en ledelsesmæssig krise i RCT og kunne som tidl. mangeårig direktør for WHOs europæiske regionalkontor i København trække på en stor diplomatisk ballast.
Asvalls direktørtid betegnes internt i RCT som en succes, der har bragt den 22-årige selvejende humanitære organisation på adressen Borgergade 13 i Københavns centrum frelst gennem de senere års konsulentundersøgelser, besparelsesrunder m.v.
RCT rehabiliterer torturofre, der har opnået asyl i Danmark og har samarbejdsprojekter med organisationer i 6 udviklingslande og på Balkan, ligesom forskning i årsager til og følger af tortur, udvikling af behandlingsmetoder og forebyggelse af tortur er vigtige områder for centret.
RCT har 75 ansatte dels i en klinisk afdeling for rehabilitering af torturoverlevere (flygtninge), dels i en forskningsafdeling, som gransker i rehabiliteringsmetoder, forebyggelse af tortur m.v., samt en international afdeling, som støtter tilsvarende organisationer i Den 3. Verden, dvs i Gaza, Zimbabwe, Honduras, Bangladesh m.fl.
RCTs budget for 2004 lyder på 45 mio.kr, hvoraf over 90 procent er finansieret af Danida. De 20 mio. går til projekter i udlandet, andre 20 mio. til aktiviteter i Danmark. RCT oprettede i 2002 en støttekreds, som p.t. tæller 350 medlemmer.
Yderligere oplysninger hos informationschef Tue Magnussen og på websitet www.rct.dk
Læs også “Anti-torturcenter melder sig ind i MS”, 22.04.04. på forsiden af u-landsnyt.dk