Torturråd skal være mere internationalt – dansk generalsekretær fratræder

Redaktionen

Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, IRCT, med sæde i København skal være mere internationalt. IRCTs danske generalsekretær fratræder, og Rådet har samtidig måttet spare en femtedel af staben væk på grund af manglende finansiering. Det fremgår af en pressemeddelelse fra organisationen onsdag.

Bevægelsen mod tortur er blevet mere og mere international, og i dag er Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre en paraplyorganisation, der støtter rehabiliteringscentre for torturofre i hele verden. I september mødtes IRCTs nye, demokratisk valgte råd af repræsentanter fra rehabiliteringscentre verden over i København for at vælge ny præsident, vicepræsident og bestyrelse.

Den ny bestyrelses primære opgave er at sikre en yderligere
internationalisering af organisationen og udvikle en strategi for
fundraising, der kan sikre overlevelse for de mange rehabiliteringscentre for torturofre trods alvorlige økonomiske problemer. Som en “konsekvens heraf er det aftalt mellem Jens Modvig og IRCT, at Jens Modvig fratræder sin stilling som generalsekretær”, hedder det i pressemeddelelsen. Fratrædelsen er sket med virkning fra udgangen af oktober, erfarer u-landsnyt.dk

Derved bliver det muligt for IRCT at opslå stillingen som generalsekretær internationalt. IRCT “værdsætter Jens Modvigs indsats som generalsekretær gennem de sidste 3 år”, som det udtrykkes. Selv kommenterer han ikke fratrædelsen i pressemeddelelsen.

Der er udnævnt en midlertidig ledelse, som består af arbejdende
vicepræsident Camelia Doru, fungerende økonomidirektør Erik Lauritzen og fungerende lægefaglig direktør Margriet Blaauw. Ledelsesgruppen opløses, når en ny generalsekretær tiltræder.

IRCT blev dannet som den internationale afdeling i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT). Siden 1987 har IRCT været en uafhængig, international organisation. Flere end 90 rehabiliteringscentre er tilknyttet IRCT.

Et nyt råd blev valgt gennem skriftlig afstemning på generalforsamlingen i sommeren 2003. Rådets 30 medlemmer er valgt i 7 geografiske regioner – Europa, Asien, Nordamerika, Latinamerika, Afrika syd for Sahara, Mellemøsten og Nordafrika samt Stillehavsområdet. Desuden er 3 uafhængige eksperter og en repræsentant fra organisationens værtsland, Danmark, medlemmer af rådet.

I de senere år er det blevet sværere at skaffe midler til det
internationale arbejde mod tortur. De midler, der er til rådighed, dækker ikke det økonomiske behov i de mange rehabiliteringscentre for torturofre, som IRCT støtter rundt om i verden. Problemerne med at skaffe midler har også ramt IRCTs sekretariat i København, hvor det for nylig har været nødvendigt at reducere medarbejderstaben med 20 procent på grund af økonomien.

I IRCT’s bestyrelse sidder:
Dr. Bhogendra Sharma, grundlægger af og præsident for CVICT (Centre for Victims of Torture), Nepal.
Dr. Camelia Doru, grundlægger af og lægelig direktør i ICAR Foundation, Rumænien
Professor Vivienne Nathanson, Storbritannian, repræsentant for
Verdenslægeorganisationen, WMA (World Medical Association).
Dr. Jim Jaranson, USA, repræsentant for Den psykiatriske
verdenssammenslutning (World Psychiatric Association).
Abdel Hamid Afana, leder af uddannelsesprogrammet i det palæstinensiske rehabiliteringscenter for torturofre, Gaza Community Mental Health Programme, Gaza.
Niels Krustup, direktør for RCT Jylland, Haderslev.
Nomfundo Walaza, Psykolog, Trauma Centre for Survivors of Violence and Torture, Sydafrika.

Yderligere oplysninger hos mediekoordinator Poul
Struve Nielsen, tlf 33 76 06 49 eller 23 34 55 09.

International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)
www.irct.org, [email protected]. Tlf. 33 76 06 00. Fax: 33 76 05 00